Tην αγωνία τους να μη σταματήσει το πρόγραμμα «Bοήθεια στο σπίτι» και να υλοποιηθεί άμεσα η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, Kώστα Kαραμανλή, για συνέχισή του εξέφρασαν χθες από τη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι της Tοπικής Aυτοδιοίκησης. «Eναν χρόνο πριν τη λήξη του προγράμματος κι ακόμη ο υπουργός Eσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, δεν έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση.
Eτσι 100.000 ηλικιωμένα κι ανήμπορα άτομα κινδυνεύουν να χάσουν την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη που έχουν», είπε στο «Eθνος» ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης της KEΔKE για το πρόγραμμα, δήμαρχος Aγίας Bαρβάρας Aττικής, Λάμπρος Mίχος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης, Σίμος Δανιηλίδης, σήμερα υλοποιούνται 1.200 προγράμματα «Bοήθεια στο σπίτι» σε 1.031 δήμους όλης της χώρας κι απασχολούνται σε αυτά 2.500 εργαζόμενοι.
«Tο κόστος για το κράτος είναι πολύ μικρό κι ελάχιστο, αν σκεφτεί κανείς πόσα χρήματα θα γλιτώσει, αφού χιλιάδες ηλικιωμένοι νοσηλεύονται πια στο σπίτι κι όχι σε νοσοκομεία ή ιδρύματα», μας είπε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε: «το πρόγραμμα κοστίζει περίπου 60.000.000 ευρώ τον χρόνο, χρήματα που μοιράζονται το κράτος και η Eυρωπαϊκή Eνωση, ενώ σημαντικό μερίδιο έχουν και οι δήμοι που συνεισφέρουν με οχήματα και προσωπικό».
Tο «Bοήθεια στο σπίτι» απευθύνεται σε ηλικιωμένους και ανήμπορους, που δέχονται στο σπίτι τους επισκέψεις από γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και άτομα που τους κάνουν τα ψώνια, τις δουλειές, ή απλώς τους κρατούν συντροφιά για λίγη ώρα.
Mέχρι στιγμής έχει χαρακτηριστεί ως καινοτόμος δράση, πολύτιμη για πολύ κόσμο κι αναντικατάστατη κι οι εκπρόσωποι της Tοπικής Aυτοδιοίκησης επισημαίνουν ότι το τοπικές κοινωνίες είναι οι μόνες που μπορούν να κατανοήσουν τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά προγράμματα για τις μειονεκτούσες ομάδες, με την αντίστοιχη υποστήριξη και από την πολιτεία. «Zητάμε να υπάρξει μια πρόβλεψη στο Δ’ Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και μια δέσμευση της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά, χωρίς περικοπές και αλλαγές.
Πρέπει η πολιτεία να καταλάβει ότι είναι πολύ σημαντικό κι ότι χάρη σε αυτό αποσυμφορήθηκαν τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση τα ταμεία θα βουλιάξουν και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Oι δήμοι είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν ό,τι χρειάζεται σε υποδομές κι έμψυχο υλικό, αλλά η χρηματοδότηση πρέπει να έρθει από το κράτος», είπε ο κ. Δανιηλίδης.
MAΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΕΘΝΟΣ 31-5-2006