Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή έστειλε την περασμένη βδομάδα αιτιολογημένες γνώμες σε 11 κράτη-μέλη για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ που αφορούν την απαγόρευση των διακρίσεων στην απασχόληση και την επαγγελματική δραστηριότητα λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων, ηλικίας, αναπηρίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. Οι εν λόγω χώρες – η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία – διαθέτουν δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσουν·
Σε αντίθετη περίπτωση η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επίσης η Επιτροπή έστειλε προειδοποιητική επιστολή στη Γερμανία και δύο συμπληρωματικές προειδοποιητικές επιστολές στη Λετονία και τη Λιθουανία. Η οδηγία για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση (2000/78/EΚ) εκδόθηκε το 2000 και η προθεσμία για τη μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο έληξε τον Δεκέμβριο του 2003.
«Έχουν ήδη γίνει πολλές ενέργειες σε επίπεδο κρατών μελών για να εξασφαλιστεί ότι όλοι έχουν ίση μεταχείριση στην απασχόληση. Πλην όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις η νομοθεσία χρειάζεται ακόμη βελτίωση για να είναι δυνατή η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών» είπε ο Vladimir Spidla, ο επίτροπος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και τις ίσες ευκαιρίες.
Στο πλαίσιο αυτό 11 κράτη-μέλη που δεν έχουν μεταφέρει σωστά την οδηγία έλαβαν «αιτιολογημένες γνώμες». Πρόκειται για το δεύτερο βήμα στη διαδικασία επί παραβάσει.
Τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι τα εξής:
* η εθνική νομοθεσία έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής ως προς τα πρόσωπα και τους τομείς που καλύπτει, σε σύγκριση με την οδηγία (για παράδειγμα: δεν καλύπτει τους δημόσιους υπαλλήλους ή δεν καλύπτει την πρόσβαση στην αυτοαπασχόληση)·
* οι ορισμοί των διακρίσεων διαφέρουν από αυτούς της οδηγίας (συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την έμμεση διάκριση, την παρενόχληση ή τις εντολές για την εφαρμογή διακριτικής μεταχείρισης)·
* η έλλειψη σωστής μεταφοράς της υποχρέωσης που έχουν οι εργοδότες να παρέχουν εύλογες προσαρμογές του εργασιακού χώρου για τα άτομα με αναπηρία·
* ασυνέπειες στις διατάξεις που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα θύματα διακριτικής μεταχείρισης (όπως η μετατόπιση του βάρους απόδειξης, το δικαίωμα των ενώσεων να εκπροσωπούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των θιγέντων και η προστασία έναντι αντιποίνων).
Η Γερμανία έλαβε προειδοποιητική επιστολή ως πρώτο βήμα της διαδικασίας επί παραβάσει. Η Γερμανία έχει περιθώριο δύο μηνών για να απαντήσει. Η Επιτροπή επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής ζητήματα:
* Η εθνική νομοθεσία δεν καλύπτει τις απολύσεις.
* Ανεπαρκής προστασία των ατόμων με αναπηρία έναντι του εργοδότη.
* Η προθεσμία των δύο μηνών για την υποβολή καταγγελίας είναι πολύ μικρή.
Η Επιτροπή αποφάσισε, επίσης, να αποστείλει στη Λετονία και τη Λιθουανία συμπληρωματικές προειδοποιητικές επιστολές.
Οι πρώτες προειδοποιητικές επιστολές εστάλησαν τον Δεκέμβριο του 2006 σε 17 κράτη-μέλη. Στο μεταξύ, η διαδικασία που είχε ξεκινήσει κατά της Σλοβενίας και της Κύπρου για πλημμελή μεταφορά της οδηγίας, περατώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007, επειδή οι δύο χώρες θέσπισαν νέα νομοθεσία που ανταποκρίνεται στις επισημάνσεις της Επιτροπής.
Επίσης, στο πρώτο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες επί παραβάσει για το Βέλγιο και τη Σλοβακία (που πρόσφατα θέσπισαν νέα νομοθεσία), τη Δανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται ακόμη.
Παρομοίως, η Επιτροπή αναλύει ακόμη τη νομοθεσία με την οποία μεταφέρεται η οδηγία στην Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Η Επιτροπή ετοιμάζει έκθεση για την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την ίση μεταχείριση στην απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί το πρώτο εξάμηνο του 2008.
Ιστορικό
Το 1997 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ?μστερνταμ τα κράτη-μέλη ανέθεσαν στην ΕΕ το έργο να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων. Και οι 27 χώρες της Ε.Ε. έχουν πλέον θεσπίσει νέες νομοθετικές διατάξεις για τη μεταφορά της οδηγίας για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, η οποία είχε ψηφιστεί ομόφωνα το 2000. Ωστόσο, δεν συμμορφώνονται πλήρως οι εν λόγω νομοθετικές διατάξεις με τις απαιτήσεις της οδηγίας. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει το διάλογο με τα κράτη -μέλη κατά τρόπον ώστε να διαλευκανθούν όλες οι προβληματικές πτυχές.
Οι διαδικασίες επί παραβάσει περιλαμβάνουν τρία βήματα. Το πρώτο βήμα είναι ότι το κράτος-μέλος λαμβάνει προειδοποιητική επιστολή και διαθέτει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν είναι ικανοποιητική η συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ε.Ε., η Επιτροπή απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη. Και πάλι το κράτος-μέλος διαθέτει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Εάν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει το κράτος-μέλος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Μπορεί επίσης να ζητήσει την επιβολή προστίμου από το Δικαστήριο στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008