ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ Παρουσίαση βιβλίου της ΝΤΕΜΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ
Κυρίες και Κύριοι,
Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής μου είχα την τύχη να έχω κοντά μου την κ. Ντέμη Σταυροπούλου, η οποία χαλάρωσε το σπαστικό μου σώμα, προκειμένου να σταθώ όρθιος και να περπατήσω. Παράλληλα, μου χαλύβδωσε την καρδιά και την ψυχή με θάρρος, πάθος, δύναμη και αγωνιστικότητα.
Θυμάμαι ότι μου συμπεριφερόταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συμπεριφερόταν και στα παιδιά της, τα οποία φυσικά δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Πίστευε ότι είχα τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα στη ζωή. Μου έλεγε ότι κάθε είδους κινητικές ή άλλες σωματικές ατέλειες, ο άνθρωπος πρέπει να τις ξεπερνά με τη δύναμη του μυαλού του. Όταν όμως ήρθα σε επαφή με ανθρώπους έξω από το οικογενειακό μου περιβάλλον, αρχικά στο σχολείο, εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο και τέλος στο στίβο της μαχόμενης δικηγορίας, διαπίστωσα και διαπιστώνω ακόμα και σήμερα ότι ο μέσος άνθρωπος, ανεξάρτητα από το κοινωνικό, μορφωτικό και οικονομικό του επίπεδο, μας αντιμετωπίζει κατ’ αρχήν με χλευασμό, οίκτο και συμπόνια.
Στη συνέχεια, όταν με τον αγώνα μας καταρρίψουμε αυτήν την συναισθηματική του κατάσταση, την αντικαθιστά με την επιφυλακτικότητα και την απόρριψη. Δεν φταίει όμως γι’ αυτήν την συμπεριφορά του. Ποιος, μέχρι σήμερα, προσπάθησε να του απομυθοποιήσει τον όρο εγκεφαλική παράλυση;
Το σοβαρό αυτό εγχείρημα ανέλαβε και πέτυχε με το βιβλίο της η κ. Ντέμη Σταυροπούλου.
Το βιβλίο αυτό προτείνω να το διαβάσουν οι νέοι άνθρωποι. Έτσι θα μάθουν ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνουν στην προσωπική τους ζωή, προκειμένου να απομακρυνθεί από αυτούς το ενδεχόμενο της απόκτησης ενός παιδιού με εγκεφαλική παράλυση, στο βαθμό βέβαια που αυτό εναπόκειται στον ανθρώπινο παράγοντα. Κυρίως όμως, με το βιβλίο αυτό, θα μπορέσουν να γνωρίσουν τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, με αποτέλεσμα να καταλάβουν και να διδάξουν στα παιδιά τους, ότι τα παιδιά αυτά δεν είναι παράξενα όντα που χρησιμεύουν σαν μπαμπούλας για να φάνε το φαγητό τους, αλλά είναι ίσα με αυτά και πρέπει να επικοινωνούν και να συμμετέχουν μαζί τους σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής (σχολείο, παιγνίδι κ.λ.π.).
Το βιβλίο αυτό προτείνω να το μελετήσουν οι λειτουργοί της Δημοτικής, της Μέσης και της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για να συνειδητοποιήσουν επιτέλους, ότι τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, καθώς και όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, μπορούν και πρέπει, όπως και τα φυσιολογικά παιδιά, να μορφωθούν.
Αυτό θα επιτευχθεί μόνο, αν οι δάσκαλοι όλων των βαθμίδων κάνουν τον κόπο να έρθουν σε επαφή με ειδικούς ιατρούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και με όλους τους ειδικούς που ασχολούνται με τα παιδιά αυτά, για να κατανοήσουν τις όποιες μαθησιακές δυσκολίες ενδεχομένως παρουσιάζουν. Έτσι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη δύναμη του μυαλού τους.
Αν πραγματοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, πολλοί σημερινοί εκπαιδευτικοί θα αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά. Θα δώσουν παντού το μήνυμα ότι τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλα τα δρώμενα της ζωής.
Το βιβλίο αυτό προτείνω να το μελετήσουν οι ιατροί, οι φυσικοθεραπευτές, οι λογοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές, για να συνειδητοποιήσουν ότι η προσπάθεια σωματικής αποθεραπείας των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση δεν είναι ο μοναδικός στόχος της ζωής τους. Διότι πρέπει να καταλάβουν ότι η ζωή των ατόμων αυτών μπορεί να αρχίζει ίσως στους τέσσερις τοίχους ενός ιατρείου ή ενός κέντρου αποκατάστασης, αλλά δεν τελειώνει σ’ αυτούς.
Διαβάζοντας το βιβλίο θα καταλάβουν ότι ο ρόλος τους δεν είναι μόνο η σωματική αποθεραπεία των ατόμων αυτών, αλλά κυρίως, η βοήθεια που θα τους προσφέρουν, προκειμένου να πετύχουν την αυτοεξυπηρέτησή τους και την ένταξή τους στην κοινωνία και την αποδοχή τους από αυτή.
Το βιβλίο αυτό προτείνω να το διαβάσουν όλοι οι πολιτικοί, πολιτειακοί, κυβερνητικοί παράγοντες αυτού του τόπου, για να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση και γενικότερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν επαιτούν πλέον, αλλά απαιτούν. Απαιτούν από την Πολιτεία να τους βοηθήσει να μορφωθούν και εν συνεχεία να τους βοηθήσει να πετύχουν την πλήρη κοινωνική, επαγγελματική και οικογενειακή τους αποκατάσταση, γιατί αυτό θα αποβεί σε όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.
Το βιβλίο αυτό πρέπει να το διαβάσουμε εμείς, τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση. Διότι εμείς θα συνειδητοποιήσουμε το μεγάλο αγώνα που έδωσαν και δίνουν καθημερινά οι γονείς μας για να μας μεγαλώσουν. Μελετώντας το, καταλαβαίνουμε πόσο πρέπει να προσπαθήσουμε για τη σωματική μας αποκατάσταση, αλλά και πόσο και τι πρέπει να περιμένουμε από αυτούς που εμπλέκονται σ’ αυτή (ιατρούς, φυσικοθεραπευτές).
Το βιβλίο αυτό θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή μας, αφού θα αντιληφθούμε ότι πλέον δεν έχουμε ν’ αποδείξουμε τίποτα και σε κανένα. Αλλά αντιθέτως, σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας, έχουμε τα ίδια δικαιώματα, τα οποία μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε με πάθος, αλλά παράλληλα και τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί της.
Το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί και από τους γονείς των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση. Εγώ είχα την εξαιρετική τύχη να έχω μητέρα Νηπιαγωγό, που μέσα στο σχολείο ευαισθητοποίησε δασκάλους και καθηγητές για να με αντιμετωπίσουν με τον πλέον αρμόζοντα παιδαγωγικό τρόπο. Το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει τους γονείς να συνειδητοποιήσουν τον αγώνα που έχουν να δώσουν μέσα στους χώρους που κινούμαστε, αλλά και θα τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι το μέλλον μας δεν είναι τόσο αβέβαιο, όσο αρχικά φαντάζονταν.
Τελειώνοντας, πιστεύω ότι από αύριο που θα κυκλοφορήσει το βιβλίο αυτό, θα βλέπω περισσότερα ευτυχισμένα πρόσωπα γύρω μου.
Γιατί εσείς, θα μπορέσετε ν’ ανακαλύψετε και ν’ απολαύσετε τις απλές χαρές της ζωής, για τις οποίες κάποιοι άλλοι χύνουν καθημερινά αίμα και ιδρώτα για να τις απολαύσουν. Αλλά και εμείς, θ’ ακούμε λιγότερους ανθρώπους να μας ρωτούν «τι έχεις» και περισσότερους να μας ρωτούν «τι κάνεις».
Θα βλέπουμε λιγότερους ανθρώπους να μας γυρίζουν την πλάτη και περισσότερους να μας απλώνουν το χέρι, αφού θα έχετε μάθει ότι και το δικό μας σώμα είναι φτιαγμένο από πηλό, όπως και το δικό σας.
Ευχαριστώ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
ΓΙΑΓΚΟΣ ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΔΗΣ. Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΑΦΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, Δικηγόρος
ΟΜΙΛΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 1996