Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Εθνους» με τίτλο «Εστία σκανδάλων το Ασυλο Ανιάτων» (21/6/2013) στο οποίο οι εργαζόμενοι δήλωσαν τους φόβους τους για κακοδιαχείριση, η διοίκηση του Ιδρύματος Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων με εξώδικο που έστειλε στους συγγενείς των νοσηλευομένων -ασθενείς με βαριές τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.- ανακοινώνει ότι επίκειται η παύση λειτουργίας του νοσοκομείου και η διάλυση του Ασύλου, λόγω «μη δυνατότητας εκπλήρωσης του σκοπού του»!
Ως επιχείρημα, το ΔΣ επικαλείται οξύτατα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας μείωσης νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ, μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των οφειλών του, καταβαράθρωσης του ποσού από την αξιοποίηση των ακινήτων του και περιορισμένης απόδοσης της περιουσίας του, λόγω φορολογίας. Ωστόσο, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά, αν σκεφτεί κανείς ότι το Ασυλο Ανιάτων διαθέτει μια τεράστια και εξαιρετικά προσοδοφόρα ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα 1.500 ακίνητα, μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία, εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, επαύλεις, γραφεία, καταστήματα, διαμερίσματα, οικόπεδα-φιλέτα στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και το νησί Χρυσή νότια της Ιεράπετρας!
Ασθενείς και εργαζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον τους αλλά και για την τύχη της τεράστιας περιουσίας του Ασύλου και του Ιδρύματος. «Οι ισχυρισμοί της διοίκησης του Ασύλου είναι αυθαίρετοι, απόλυτα ανακριβείς και αποτελούν ανυπόστατες δικαιολογίες και προσχηματικό άλλοθι για να ξεπουλήσει την τεράστια ακίνητη περιουσία του, αδιαφορώντας προκλητικά για την τύχη των 195 ασθενών και των 120 εργαζομένων», δηλώνει στο «Εθνος» η πρόεδρος των εργαζομένων Δέσποινα Πλάκα και συνεχίζει: «Αλλωστε η διοίκηση αυτή είναι από το 2009 και ευθύνεται απόλυτα για την κακοδιαχείριση της περιουσίας και των οικονομικών του Ασύλου. Διαφορετικά, τα όσα ισχυρίζεται αποτελούν ομολογία πλήρους ανικανότητάς της».
Τον περασμένο Ιούλιο η διοίκηση έβαλε προς πώληση το νοσοκομείο (κτίρια και οικόπεδο στην οδό Αγίας Ζώνης) όπου στεγάζονται οι ασθενείς. «Είχαμε από τότε ενημερώσει με έγγραφες αναφορές τον υπουργό Υγείας ότι η διοίκηση σπρώχνει το Ασυλο στην καταστροφή και είχαμε ζητήσει άμεσα τον έλεγχο της διαχείρισης των οικονομικών του, διότι σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουμε μόνο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013 τα εισοδήματα του Ασύλου ήταν περίπου 2.500.000€. Δεν έγινε τίποτα. Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε με τον χειρότερο τρόπο. Πρόκειται για ένα καλά προσχεδιασμένο έγκλημα, μέρος του οποίου είναι η εξόντωση των ασθενών αλλά και των -απλήρωτων εδώ και οκτώ μήνες- εργαζομένων», σημειώνει η κ. Πλάκα.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η ενέργεια αυτή, που σημειώθηκε «με απόλυτη μυστικότητα και κυρίως χωρίς την παραμικρή μέριμνα για το μέλλον και την τύχη των ασθενών και του προσωπικού», συνδυάζεται με την πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού του Ασύλου, σύμφωνα με την οποία η διαχείριση και κυρίως η πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Ασύλου, ανεξαρτήτως της αξίας τους, μετατέθηκε από τη Γενική Συνέλευση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ασύλου.
Στην αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ενδεικτικά ότι από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τα μέσα του 2013 «πωλήθηκαν με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης σειρά ακινήτων στην αντικειμενική τους αξία και όχι στην εμπορική». «Οι μακροσκελείς λίστες με τα ακίνητα προς πώληση καθώς και οι πωλήσεις με ιδιαιτέρως χαμηλά τιμήματα πώλησης λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που στη διοίκηση του Ασύλου και του Ιδρύματος συμπεριλαμβάνονται κατασκευαστές και μεσίτες?», λέει με νόημα η κ. Πλάκα.
«Ολα αυτά ενισχύουν τις υπόνοιες που μας είχαν ήδη δημιουργηθεί περί προθέσεως της διοίκησης να κακοδιαχειριστεί και να κατασπαταλήσει την περιουσία του Ασύλου και του Ιδρύματος, χωρίς καμία λογοδοσία. Σημειώστε ότι, εάν το Ιδρυμα παύσει να λειτουργεί και το Φιλανθρωπικό Σωματείο ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ διαλυθεί, πρέπει να μοιράσει την τεράστια περιουσία του», εξηγεί η πρόεδρος των εργαζομένων και εύλογα αναρωτιέται: «Σε ποιους θα μοιραστούν όλα αυτά τα αμύθητης αξίας και υψηλότατων αποδόσεων ακίνητα που έχει προσφέρει στο Ασυλο η ελληνική κοινωνία και πραγματικοί φιλάνθρωποι;».
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ethnos.gr 9-3-2014