Τα υψηλότερα επιτόκια καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη χρεώνουν οι τράπεζες στην Ελλάδα, υποστηρίζει έρευνα της Μέριλ Λιντς. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, ακόμα και τις περιπτώσεις που τα επιτόκια στην Ελλάδα μειώνονται, οι καταναλωτές εντέλει επιβαρύνονται. Πώς γίνεται αυτό; Στα καταναλωτικά δάνεια, το διάστημα Δεκεμβρίου 2003-Μαρτίου 2005 τα επιτόκια (που είναι και ο κράχτης για τους καταναλωτές) στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,43 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή, όμως, οι πάσης φύσεως προμήθειες αυξήθηκαν κατά 0,53 μονάδες.
Σύμφωνα με έκθεση της Μέριλ Λιντς, μετά την Ελλάδα, η Ιταλία εμφανίζεται να είναι η χώρα με τα υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων. Αντίθετα, η Ισπανία κάνει παρέα στην Ολλανδία στο κλαμπ των χωρών που έχουν τα χαμηλότερα. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στην Ιρλανδία (χώρα με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης) που θεωρούνται τα υψηλότερα, έχουν υποχωρήσει αρκετά τα τελευραία χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι πλέον από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη.
Σε γενικές γραμμές, τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι παραμένουν οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων για τα ίδια προϊόντα από χώρα σε χώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι διαφορές οφείλονται στις διεθνείς δραστηριότητες των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων και σε κάποιες άλλες σε ενδογενείς λόγους, όπως για παράδειγμα σε ποια κατηγορία γίνονται προσφορές, ανάλογα με το μάρκετινγκ σε κάθε χώρα.
Παρά τις διαφοροποιήσεις, όμως, η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας. Ετσι:
Στα στεγαστικά δάνεια, τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα νέα, η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή. Το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο για υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια είναι ίσο με 4,92% και πέφτει στο 4,27% για τη νέα παραγωγή. Δεύτερη πιο ακριβή χώρα είναι η Ιταλία με 4,3% και 3,65%. Στην Ισπανία τα δάνεια είναι 3,39% και 3,26%, από τα χαμηλότερα. Ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 4,78% και 3,74% αντίστοιχα.
Η έκπληξη προέρχεται από τη σύγκριση των επιχειρηματικών δανείων όπου η Ελλάδα υποτίθεται ότι ήταν πολύ φθηνή. Για τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις διάρκειας μικρότερης των 5 χρόνων και ύψους κάτω του 1 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα προσφέρει τα υψηλότερα επιτόκια. Τα τελευταία κυμαίνονται κοντά στο 5%, έναντι 3,88% και 4,51% που είναι τα μέσα επιτόκια στην ευρωζώνη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – 03/07/2005