Τα άτομα με αναπηρίες νιώθουν σεξουαλικά αποκλεισμένα

Η κοινωνία αποτυγχάνει να απευθύνει τις σεξουαλικές και συναισθηματικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες, δηλώνει μια έρευνα αναγνωστών ενός περιοδικού κυρίαρχου στο χώρο της αναπηρίας.

Περισσότερα από 1.000 ερωτηματολόγια επεστράφησαν συμπληρωμένα ζητώντας τους να είναι ειλικρινείς για τη σεξουαλική τους ζωή στο περιοδικό DN.

Μόνο οι μισοί από όσους απάντησαν είχαν ερωτική επαφή τον περασμένο χρόνο.

Το DN καλεί πολιτικούς, φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα μέσα, άτομα από το χώρο της υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς να λάβουν το ζήτημα πιο σοβαρά υπόψη.

Και αναφέρει πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κοινωνία αρνείται να απευθύνει τις σεξουαλικές και συναισθηματικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες.

Τα τρία τέταρτα αυτών που συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια σκέφτηκαν πως ο νόμος θα έπρεπε να αλλάξει και να νομιμοποιήσει την πορνεία.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ανάπηροι άντρες είναι δυο φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες μιας ιερόδουλης από το γενικό ανδρικό πληθυσμό.

Και το 63% είπε ότι θα έπρεπε να νομιμοποιήσουν τις σεξουαλικές υπηρεσίες αν αυτές ήταν διαθέσιμες.

Και τα επίπεδα της ερωτικής τους αυτοπεποίθησης έδειξαν να είναι πολύ χαμηλά ενώ οι περισσότεροι ένιωσαν πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρηματοδοτεί ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η ανάπηρη ηθοποιός Fernandez, που βοήθησε στην υλοποίηση της έρευνας αυτής, λεει πως τα μέσα θα έπρεπε να δείχνουν μια πιο σφαιρική εικόνα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων με αναπηρίες.

“Μέχρι να έχουμε πιο πολλούς ανάπηρους παρουσιαστές ειδήσεων, εκφωνητές και μουσικούς να λένε τις ιστορίες τους από τη δική μας οπτική και μέχρι οι σωματικά ικανοί άνθρωποι να μας δοκιμάσουν ως συναδέλφους, δεν θα μας μάθουν ως φυσιολογικούς ανθρώπους», είπε

Άγνοια και απομόνωση

Η αναφορά του συγγραφέα, του ανάπηρου ψυχολόγου Simon Parritt, λέει ότι το πρόβλημα χειροτερεύει κατά μακράν από μια ομαδική άρνηση αποδοχής της ύπαρξης του.

“Πολλές ζωές ανθρώπων με αναπηρίες είναι λιγότερο ευτυχισμένες και συναισθηματικά και σεξουαλικά απομονωμένες επειδή έχουμε αγνοήσει αυτό το ζήτημα”, είπε.

“Αλλά επειδή ακριβώς υπάρχουν τόσοι λίγοι ακτιβιστές που πολεμούν για την αλλαγή στο χώρο αυτό, αυτό δεν δικαιολογεί αυτή την αποτυχία της κυβέρνησης ή των φιλανθρωπικών σωματείων να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους”.

Η ενεργός συντάκτρια του Αναπηρία Τώρα, Sarah Hobson, λέει ότι η δημοσιοποίηση θα θέσει μια ποικιλία συστάσεων στην κυβέρνηση και στον εθελοντικό τομέα να απευθύνουν αυτό το ζήτημα.

“Οι ανάπηροι άνθρωποι κατά πολύ ακόμη θεωρούνται να μην είναι σεξουαλικοί”, είπε ένας από αυτούς που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο.

Και μια άλλη περιγράφει τους φόβους της για την ερωτική δραστηριότητα, λέγοντας: «Δεν είχα το κουράγιο να δοκιμάσω να έρθω σε σωματική επαφή με το σύζυγο μου… ντρέπομαι να δείξω το σώμα μου σε εκείνον».

Οι μισοί από τους ανθρώπους που ερωτήθηκαν είπαν ότι δεν είχαν λάβει κανένα είδος σεξουαλικής εκπαίδευσης- και πολλοί λένε πως οι επαγγελματίες είναι αδιάφοροι στις ανάγκες τους.

“Οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι σύμβουλοι και οι ειδικοί φαίνονται να μην ενδιαφέρονται καθόλου με τις σεξουαλικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες», γράφει άλλος που απάντησε.

Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιτίθεται με τις Κάτω Χώρες όπου οι άνθρωποι με αναπηρίες μπορούν να ωφεληθούν από μια εθνική υπηρεσία από το Ίδρυμα Μεσολάβησης για Εναλλακτική Σχέση.

Το ίδρυμα αυτό απασχολεί μια μικρή ομάδα γυναικών και αντρών που είναι λειτουργοί σε θέματα σεξουαλικής φύσεως.

Παρόλο που οι περισσότεροι πληρώνουν την πλήρη τιμή της υπηρεσίας, μερικές Ολλανδικές τοπικές αρχές συμβάλλουν για το κόστος.

Geoff Adams-Spink, BBC News disability affairs correspondent.

Μετάφραση: Άννα Κουλικούρδη, Βιβλιοθηκονόμος-Αρχειονόμος,
akou@ait.edu.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …