Λονδίνο: Ένας τύπος κυττάρων του οργανισμού δημιουργεί ελπίδες δημιουργίας θεραπευτικών σχημάτων για μυϊκές ασθένειες όπως η μυϊκή δυστροφία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου υποψιαζόταν αρκετό καιρό αλλά δεν είχε καταφέρει να αποδείξει ότι τα δορυφορικά κύτταρα που επικαλύπτουν τους μύες μπορεί να δημιουργήσουν νέους μύες.
Ο Δρ Τέρενς Παρτριτζ και οι συνεργάτες του πήραν πέντε έως 25 δορυφορικά κύτταρα ποντικιών και τα μεταμόσχευσαν ή τα εμβολίασαν σε μυϊκό ιστό σε εργαστηριακό περιβάλλον.
Στη συνέχεια μέτρησαν την ποσότητα των νέων μυών και δορυφορικών κυττάρων που παράχθηκαν. Κάθε εμβολιασμένο δορυφορικό κύτταρο παρήγαγε νέο μυ. Ορισμένα μάλιστα αναπαράχθηκαν, επεκτείνοντας περισσότερο τον αριθμό τους, κατά το 10πλάσιο τουλάχιστον.
Τα νέα δορυφορικά κύτταρα ήταν υγιή, ικανά να υποστηρίξουν ακμαία αναγέννηση σε τουλάχιστον δυο διαδοχικούς γύρους μυϊκής βλάβης στο εργαστήριο.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό αποδεικνύει όχι μόνο ότι τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την αποκατάσταση των μυών αλλά επίσης ότι μοιράζονται τις ίδιες αναγεννητικές ιδιότητες με τα αρχέγονα κύτταρα.
«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι τα δορυφορικά κύτταρα στους μύες είναι ένα είδος αρχέγονων κυττάρων. Είναι η πρώτη απόδειξη σε συμπαγή σταθερό ενήλικο ιστό και δείχνει ότι αυτό το είδος συστήματος ίσως υπάρχει και σε άλλους σταθερούς ιστούς. Αν καταφέρουμε να βρούμε τι ελέγχει τα δορυφορικά κύτταρα και τι πάει λάθος σε διάφορες καταστάσεις στις οποίες αυτά δεν διατηρούν το μυϊκό μέγεθος και δύναμη, τότε θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε ριζικούς τρόπους τροποποίησης του συστήματος προς όφελός μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργάτιδα του Δρ Πάρτριτζ, Δρ Τζένιφερ Μόργκαν σκοπεύει να εξετάσει αν τα ευρήματα της μελέτης έχουν απήχηση και στους ανθρώπους. Ωστόσο αυτό απαιτεί χρόνο καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα να επιλυθούν, ενώ και η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί είναι περίπλοκη.
health.in.gr