Νέα Υόρκη: Το ιστορικό τραυματισμών στο κρανίο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης (νόσος του Lou Gehrig), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στη Βόρεια Καρολίνα έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 109 πάσχοντες από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, που είχαν διαγνωστεί την περίοδο 1993-1996 σε δύο μεγάλα κέντρα αναφοράς της Νέας Αγγλίας και 255 ασθενείς χωρίς τη νόσο (ομάδα ελέγχου). Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν είχαν ποτέ τραυματιστεί στο κρανίο τόσο σοβαρά ώστε να χρειαστούν ιατρική φροντίδα και αν ναι, πόσες φορές και σε ποια ηλικία είχαν συμβεί οι τραυματισμοί.
Συνολικά, το 46,8% των περιπτώσεων και το 45,1% της ομάδας ελέγχου ανέφερε ότι είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό που χρειάστηκε ιατρική φροντίδα. Μόνο το εγκεφαλικό τραύμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο -40%- εκδήλωσης πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης.
Συγκριτικά με άτομα χωρίς τραύμα στο κρανίο, αυτά που είχαν υποστεί επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς και τα άτομα με τραύματα στο κρανίο εντός των τελευταίων δέκα ετών πριν την διάγνωση είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να έχουν πλάγια μυατροφική σκλήρυνση.
Τα άτομα με επαναλαμβανόμενα τραύματα στο κρανίο με το τελευταίο να συμβαίνει την τελευταία δεκαετία είχαν 11πλάσιο κίνδυνο πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης εν συγκρίσει τα άτομα χωρίς τραύματα κρανίου.
Οι ασθενείς με εγκεφαλικά τραύματα είχαν διαγνωστεί σε νεαρότερη ηλικία από απ’ αυτούς που δεν είχαν τραύματα στο κρανίο (54,0 έτη έναντι 59,5 έτη αντίστοιχα).
health.in.gr 22-10-2007