Το νέο βιβλίο της Σοφίας Κολοτούρου, «Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης», περιλαμβάνει 7 ιστορίες-διαλέξεις ενός φανταστικού συνεδρίου (που τοποθετούνται χρονικά στο έτος 2030) και μας φέρνουν εγγύτερα στον κόσμο των κωφών, με περιγραφές από την καθημερινότητά τους.
«Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης»
Συγγραφέας: Σοφία Κολοτούρου
Εκδόσεις Δαρδανός-Gutenberg 2013
Αυτοί είναι οι επτά διαφορετικοί δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει ένας κωφός μεγαλώνοντας, ανάλογα με το πώς επικοινωνεί (προφορικά ή με νοηματική) και ανάλογα με τα βοηθήματα αποκατάστασης που χρησιμοποιεί (ακουστικά βαρηκοΐας, κοχλιακά εμφυτεύματα). Είναι γραμμένο ως μυθοπλασία που αφορά σε μελλοντικό χρόνο (στο 2030) και προβλέπει τις πιθανές εξελίξεις που θα έχουν συμβεί έως τότε στον τομέα της αποκατάστασης της κώφωσης.
Η συγγραφέας, αναφερόμενη στο βιβλίο, σημειώνει:
Για τους ακούοντες, όλοι οι κωφοί μοιάζουν να είναι ίδιοι, είναι όμως; Είναι όλοι τους μέλη μιας κοινής πολιτιστικής ομάδας; Έχουν – όπως φημολογείται – όλοι την ίδια γλώσσα, τη νοηματική γλώσσα, ακολουθούν την ίδια κουλτούρα, μοιράζονται τις ίδιες αξίες, ανήκουν στα ίδια σωματεία και στους ίδιους συλλόγους, συναναστρέφονται οπωσδήποτε μεταξύ τους;
Συμπαθιούνται καν ή μήπως τους χωρίζουν άλυτα ζητήματα σε σχέση με τις ιδέες και τις απόψεις τους και μίση αιώνων; Και αν ναι, γιατί υπάρχει αυτή η αιώνια αντιμαχία μεταξύ εκείνων που μιλούν προφορικά και εκείνων που νοηματίζουν; Πως δημιουργήθηκε ιστορικά αυτή η – άγνωστη στο ευρύ κοινό των ακουόντων – αντιπαράθεση και γιατί υπάρχει ακόμη, αν και παλαιότερα είχαν πει πως «ο πόλεμος των 200 ετών μεταξύ προφοριστών και νοηματιζόντων έχει τερματιστεί;»
Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους ακούοντες, εκείνους που θέλουν, λόγω επαγγέλματος ή λόγω προβλήματος ακοής στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον να εξερευνήσουν τα ενδότερα του κόσμου των κωφών. Είναι ένα βιβλίο χρήσιμο για ιατρούς ΩΡΛ, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, παιδαγωγούς ειδικής αγωγής αλλά και γονείς παιδιών με κώφωση και βαριά βαρηκοΐα.
Η Σοφία Κολοτούρου είναι η ίδια μεταγλωσσικά κωφή (μια διάκριση που εξηγεί και στο βιβλίο της), δηλαδή έχασε την ακοή της σε ηλικία 4 ετών και άρα έχει ικανότητα ομιλίας. Έχει σπουδάσει ιατρική και έχει ήδη διακριθεί αρκετές φορές ως ποιήτρια και συγγραφέας.
Τον Μάρτιο του 2011 δημιούργησε η ίδια στο facebook ομάδα συζητήσεων για τα προβλήματα ακοής: www.facebook.com/groups/132539906818772 («Κουφοχωριό»).