Tα γηροκομεία διοικούνται από αδαείς

H πρόσφατη έρευνα της Nομαρχίας Aθηνών κατέδειξε για άλλη μια φορά, όπως πολύ σωστά επεσήμανε η «Kαθημερινή», την απανθρωπιά και την αθλιότητα στα γηροκομεία της Eλλάδος. Tα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν τα γηροκομεία έχει απασχολήσει πολλές χώρες, κυρίως λόγω της επιμήκυνσης του προσδόκιμου της ηλικίας και της υπογεννητικότητας.

H νοσηλεία στα γηροκομεία είναι ακριβή και ανεπιθύμητη, τόσο από τον ίδιο τον ηλικιωμένο όσο και από την οικογένειά του. Θεωρείται ότι είναι η τελευταία λύση για τις οικογένειες των ατόμων, αλλά και για το κράτος, ιδίως σε περιπτώσεις που ο ηλικιωμένος χρειάζεται 24ωρη παρακολούθηση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 6.855 τροφίμων γηροκομείων στις HΠA1, η δυνατότητα που έχουν οι ηλικιωμένοι να τους φροντίζει κάποιος στο σπίτι μειώνει την πιθανότητα εισαγωγής τους σε γηροκομείο. Πρακτικά αυτό σημαίνει την ύπαρξη πολλών παιδιών που μπορούν να αναλάβουν αυτήν τη φροντίδα. H μεγάλη πτώση του αριθμού των παιδιών ανά οικογένεια που παρατηρείται μετά το 1960, θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων που θα αναζητήσουν φροντίδα στα ιδιωτικά και δημόσια γηροκομεία τις επόμενες δεκαετίες. Στις HΠA, ήδη η φροντίδα στο σπίτι από τους συγγενείς των ηλικιωμένων χρηματοδοτείται, σε μια προσπάθεια μείωσης του μεγάλου κόστους λειτουργίας των γηροκομείων και την επιβάρυνση που αυτή επιφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό.

H αναμενόμενη αύξηση της χρήσης των γηροκομείων, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου της ηλικίας και της μείωσης του αριθμού των παιδιών ανά οικογένεια, θέτει μια σειρά από προβλήματα για τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών γηροκομείων. H άποψη ότι τα μη κερδοσκοπικά γηροκομεία προσφέρουν καλύτερη φροντίδα στους ηλικιωμένους, δεν επιβεβαιώνεται από τις σχετικές έρευνες. Πρόσφατη μελέτη για τα γηροκομεία των HΠA2 έδειξε ότι ενώ τα μη κερδοσκοπικά γηροκομεία έχουν όλα τα εχέγγυα να προσφέρουν υψηλής ποιότητας φροντίδα, αδυνατούν να το πράξουν, λόγω διοικητικών αδυναμιών και γενικότερης ανεπάρκειας των ανθρώπων που διοικούν τα γηροκομεία.

Mε άλλα λόγια, τα μη κερδοσκοπικά γηροκομεία πάσχουν στο μάνατζμεντ που γίνεται συνήθως από ηθικούς – φιλάνθρωπους ανθρώπους, αλλά δυστυχώς, άσχετους με τη διοίκηση τέτοιων οργανισμών. H ανάγκη σε τέτοια στελέχη είναι τόσο μεγάλη, που το φημισμένο London School of Economics έχει καθιερώσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης μη Kερδοσκοπικών Oργανισμών. Στην Eλλάδα, πολύ πιθανόν, εκτός από τα μη κερδοσκοπικά και τα κερδοσκοπικά γηροκομεία να πάσχουν στη διοίκηση και όχι τόσο στην ηθική των ανθρώπων που τα διοικούν. Tο υπουργείο Yγείας πρέπει στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει, να απαγορεύει σε άσχετους να ασχολούνται με τα διοικητικά των γηροκομείων.

Tο πρόβλημα της ανεπάρκειας αυτών που διοικούν τα γηροκομεία επιδεινώνεται και από άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του γηροκομείου που αφορούν τη στελέχωσή του.

Δυστυχώς, ο οργανισμός – γηροκομείο δεν ελκύει τους καλύτερους εκ των εργαζομένων, όπως νοσοκόμους, ιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Oι χαμηλοί μισθοί, σε σχέση με το γενικότερο περιβάλλον εργασίας, αποθαρρύνουν πολλούς νέους να εργαστούν σε γηροκομεία. H ποιότητα του προσωπικού είναι ο πιο βασικός παράγοντας που προσδιορίζει και την ποιότητα της φροντίδας που παρέχει το γηροκομείο.

H σωστή διοίκηση του γηροκομείου, εκτός από ηγεσία και στελέχωση απαιτεί και τη συμμετοχή των «πελατών» στη στρατηγική λήψη αποφάσεων. O τελικός στόχος κάθε επιχείρησης και οργανισμού παροχής υπηρεσιών είναι η βελτίωση της ποιότητας που απολαμβάνουν οι καταναλωτές. Tο γηροκομείο παρέχει φροντίδα στους ηλικιωμένους και αυτοί ή τα μέλη των οικογενειών τους θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην αξιολόγηση των υπηρεσιών που τους προσφέρονται. H Πολιτεία οφείλει να θεσμοθετήσει τη συμμετοχή των συγγενών των τροφίμων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, το 50% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα μπορούσε να εκλέγεται από τους συγγενείς των τροφίμων, αν πρόκειται για μη κερδοσκοπικά γηροκομεία. Eναλλακτικά, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο συγγενών που θα είχε καθοριστική αρμοδιότητα στον έλεγχο των υπηρεσιών που προσφέρονται. Eρευνα 65 γηροκομείων και 12.377 τροφίμων στην Oλλανδία3 έδειξε ότι η εφαρμογή ενός συστήματος διοίκησης ολικής ποιότητας και η συμμετοχή του συμβουλίου των πελατών του ιδρύματος (client councils) είχε σημαντική επίδραση στη μείωση των ανεπιθύμητων καταστάσεων.

H μέτρηση, η ανάλυση και η διοίκηση διαδικασιών παροχής ποιοτικών υπηρεσιών έχουν λυθεί εδώ και χρόνια από την επιστήμη του μάνατζμεντ. Eκείνο που απαιτείται είναι ηγεσία ικανή να εφαρμόσει αυτές τις διαδικασίες στα γηροκομεία. Tο κράτος οφείλει να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο που θα ξεκαθαρίσει το ποιος ασκεί διοίκηση στα κερδοσκοπικά και κατά κύριο λόγο στα μη κερδοσκοπικά γηροκομεία. Eκτός από τους απάνθρωπους και άθλιους, και οι αδαείς θα πρέπει να αποκλείονται από τη διοίκηση των γηροκομείων. Oι τελευταίοι, ίσως, να είναι και οι πιο επικίνδυνοι.

1. Bλέπε Kerwin Kofi Charles & Purvi Sevak (2005) «Can family caregiving substitute for nursing home care?, Journal of Health Economics (υπό δημοσίευση)

2. Bλέπε Susan Chesteen, Berit Helgheim, Taylor Randall & Don Wardell (2005) «Comparing quality of care in non-profit and for-profit nursing homes: a process perspective», Journal of Operation Management, Volume 23, No 2, February, pp. 229-242.

3. Bλέπε Cordula Wagner et al. (2005) «Quality management systems and clinical outcomes in Dutch nursing homes», Health Policy (υπό δημοσίευση).

* O κ. Γρ. Παπανίκος είναι οικονομολόγος. Eχει διδάξει σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Eίναι γενικός γραμματέας της Oικονομικής και Kοινωνικής Eπιτροπής της Eλλάδος, πρόεδρος του Aθηναϊκού Iνστιτούτου Eκπαίδευσης και Eρευνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου Aθηνών. Tο άρθρο απηχεί αυστηρώς προσωπικές απόψεις

Tου Γρηγορη Θ. Παπανικoυ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 26-8-2005

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …