Διαβάσαμε σε άρθρο του makthes.gr πως «καταρρέουν ιδρύματα για παιδιά» στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι εργαζόμενοι των ιδρυμάτων παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες και δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα του Υπ. Υγείας μέσω του οποίου προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Το εν λόγω πρόγραμμα τα δύο πρώτα χρόνια ήταν χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από τα τέλη του 2009 τη χρηματοδότηση ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο. Οι εργαζόμενοι των ιδρυμάτων έχουν ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας, την ίδια στιγμή που όλες οι «αυτόνομες κατοικίες» που λειτουργούσαν εκτός των ιδρυμάτων έβαλαν λουκέτο, ενώ σταδιακά κλείνουν και πτέρυγες εντός των ιδρυμάτων/οικοτροφείων.
Σχόλιο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ:
Θα έπρεπε να αναρωτηθούμε μήπως στο πρόγραμμα μελέτης των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η μελέτη της ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων, αφού στην πλειοψηφία τους έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος ανά τρόφιμο που «υπηρετούν» και υπερβολικά κακή ποιότητα υποστήριξης; Το οικονομικό κόστος της συντήρησης των ιδρυμάτων είναι εξωφρενικό, και όταν συγκρίνεται το οικονομικό κόστος λειτουργίας των ελληνικών ιδρυμάτων με το αντίστοιχο κόστος που έχουν τα ιδρύματα του εξωτερικού, τότε υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Όταν μάλιστα υπολογίσουμε την ποιότητα ζωής που έχουν οι τρόφιμοι στα ελληνικά ιδρύματα και τη συγκρίνουμε με την ποιότητα ζωής που έχουν οι τρόφιμοι σε ιδρύματα του εξωτερικού, τότε η συνέχιση του ίδιου νομικού καθεστώτος λειτουργίας των ελληνικών ιδρυμάτων εκτός από οικονομική σπατάλη είναι και πολιτιστική και υγειονομική πρόκληση.