Πολλά τα θέματα που πραγματεύεται η έκθεση του ΟΟΣΑ και ένα από αυτά είναι το συνταξιοδοτικό. Μεγάλο θέμα και μεγαλύτερο πρόβλημα, του οποίου μία πτυχή είναι η ηλικία συνταξιοδότησης. Διαπιστώνει λοιπόν η έκθεση ότι στην Ελλάδα, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι περί τα 60. Είναι δηλαδή περίπου στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι ο μέσος όρος σύρεται προς το 60ο έτος από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που στο σύνολό τους συνταξιοδοτούνται στα 65 τους χρόνια.
Επομένως, η αλήθεια είναι ότι ο μέσος όρος στην ηλικία συνταξιοδότησης για τους υπόλοιπους, εκτός ΟΓΑ, έλληνες κατεβαίνει γύρω στα 57-58. Ο ΟΟΣΑ παρατηρεί πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες πολλές αναπηρικές συντάξεις, λές και είμαστε χώρα αναπήρων. Σύμφωνα με την έκθεση δεν είναι δυνατόν οι μισοί έλληνες να θεωρείται πλέον ότι δουλεύουν στα βαρέα και ανθυγιεινα επαγγέλματα και να παίρνουν νωρίς -νωρίς σύνταξη.
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται εκθέσεις του ΟΟΣΑ και του διεθνούς νομισματικού ταμείου.
συμπέρασμα; Ναι βεβαίως η κατάσταση της συνταξιοδότησης σήμερα στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη. Πώς όμως θα μπορέσουν οι άνθρωποι με αναπηρίες να παραμείνουν στις εργασίες τους όταν όλη η κοινωνική υποδομή (κτίρια, μεταφορές, συστήματα συλλογικής κατανάλωσης) είναι απολύτως απροσπέλαστα; Όταν δεν έχει εξομοιωθεί ο εργαζόμενος με αναπηρία με τον ικανό σωματικά εργαζόμενο;