Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση ωμών, όχι μαγειρεμένων, λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών μπορεί να συντελέσει στην προστασία του οργανισμού έναντι της εκδήλωσης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο 6ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για τα Σύνορα στην Πρόληψη του Καρκίνου.
Τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, είναι πλούσια σε ισοθειοκυανάτες, μια πολύ γνωστή ομάδα παραγόντων που προλαμβάνουν τον καρκίνο και πολλά υποσχόμενοι στην χημειοπρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρο πόσο χρειάζεται να καταναλώσει το άτομο για να αποκομίσει προστατευτικά οφέλη ή αν το μαγείρεμα τροποποιεί την χημειοπροστασία των λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών.
Ο Δρ Λι Τανγκ και οι συνεργάτες του στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του «Roswell Park» στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης συνέλεξε λεπτομερείς πληροφορίες για το διαιτολόγιο 275 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με πρωτοπαθή καρκίνο της ουροδόχου κύστης και 852 άτομα χωρίς καρκίνο.
Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων μηνιαίως ωμών όχι μαγειρεμένων λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο) μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά σχεδόν 40% συνολικά.
Το σημαντικότερο είναι ότι οι καπνιστές, κυρίως οι μανιώδεις, μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τα ωμά συγκεκριμένα λαχανικά. Η μείωση του κινδύνου που συσχετίζεται με την κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ωμών λαχανικών το μήνα για τους καπνιστές και τους μανιώδεις καπνιστές, αναλογούσε περίπου στο 40% με 54%.
Η μείωση του κινδύνου καρκίνου της ουροδόχου κύστης ήταν μεγαλύτερη (73%) μεταξύ των μη καπνιστών που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες τον μήνα.
Το μαγείρεμα μειώνει σημαντικά ή καταστρέφει της ισοθειοκυανάτες στα λαχανικά γι’ αυτό και υπογραμμίζεται η κατανάλωσή τους σε ωμή μορφή, προκειμένου να αποκομίσει ο οργανισμός το μέγιστο όφελος.
health.in.gr 13/12/2007