Τροπολογία, στην οποία περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο και η νέα λειτουργία του ΑΣΕΠ την οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα,
κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Βάσω Παπανδρέου.
Στην τροπολογίας μεταξύ των γνωστών ρυθμίσεων, που θεσπίζονται προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίας πρόσληψης, αναφέρεται ότι ο καθορισμός των θέσεων, τις οποίες καταλαμβάνουν άτομα με ειδικές ανάγκες (αποτελούν ποσοστό 5% των θέσεων που προκηρύσσονται συνολικά) κατά νομαρχία, φορέα, κλάδο και ειδικότητα, γίνεται μόνο με την προκήρυξη χωρίς να χρειάζεται έκδοση υπουργικής απόφασης, για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να αποφευχθούν καθυστερήσεις.
Επίσης τα ειδικά ποσοστά που παίρνουν ως μόρια για την πρόσληψη τους οι Πόντιοι ομογενείς ισχύουν για το σύνολο των ομογενών, δηλαδή από όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και για τους πολύτεκνους και τα τέκνα πολυτέκνων.
Τέλος, με την προτεινόμενη τροπολογία δίδεται η δυνατότητα στους επί μέρους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου να προκηρύσσουν οι ίδιοι της θέσεις τους και να εφαρμόζουν τις διατάξεις του νόμου 2190/94, ενώ το ΑΣΕΠ ελέγχει τη νομιμότητα της προκήρυξης, καθώς και τους σχετικούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων.
Σύγκρουση για τον έλεγχο
Σύσσωμη η αντιπολίτευση εκτόξευσε τα πυρά της, χθες, στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα του υπουργείου εσωτερικών όσον αφορά τη διερεύνηση των ελεγκτικών μηχανισμών στο Δημόσιο, αλλαγές στον τρόπο άσκησης ελέγχου νομιμότητας στις αποφάσεις των ΟΤΑ, καθώς και τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Στρατηγικής για τη Δημόσια Διοίκηση.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο εισηγητής της Ν.Δ. Α. Νεράτζης, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το χαρακτήρισε «συνοθύλευμα ετερόκλητων διατάξεων χωρίς αρχή και τέλος». Ανέφερε πως υπάρχει μέσα σε αυτό ακόμη και ρύθμιση για τα εκδιδόμενα πρόσωπα και σκωπτικά σχολίασε: «εκδίδεται και εκπορνεύεται η διοίκηση –γιατί να το κρύψουμε;- αλλά όχι και τέτοια διάταξη». Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι «κομματικοποιεί την ελεγκτική διαδικασία» με την τοποθέτηση μετακλητού ειδικού γραμματέα στο Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκάτζης, επισήμανε πως το νομοσχέδιο «ενισχύει το αυταρχικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης». Πρόσθεσε πως με αυτό δημιουργούνται μηχανισμοί ελέγχου με σκοπό «να υποτάξουν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο» και έκανε λόγο για «χειραγώγηση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, υπογράμμισε πως το νομοθέτημα αποτελείται από σειρά τροπολογιών που έχουν συγκεντρωθεί και εμφανίζονται με τον ομολογημένο τίτλο «σκούπα», αφού αυτό καταγράφεται στο κάτω μέρος των σελίδων της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου, που έχει διανεμηθεί από το υπουργείο.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για εχθρική αντιμετώπιση, τον τελευταίο καιρό, και προς την Τοπική , αλλά και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. «Οι καποδιστριακοί δήμοι, είπε, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ενώ ο ρόλος της Ν. Αυτοδιοίκησης αμφισβητείται διαρκώς με περιορισμούς αρμοδιοτήτων της».
Απευθυνόμενος δε, προς την ηγεσία του υπουργείου συμπλήρωσε: «Αν θέλατε να αντιμετωπίσετε φαινόμενα δυσλειτουργίας και διάβρωσης της δημόσιας διοίκησης, να φέρνατε ένα νομοσχέδιο με βάση τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη».
Τέλος, υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να υπαχθούν κρίσιμοι τομείς εποπτείας και ελέγχου της διοίκησης στην κυβέρνηση, καθώς και κρίσιμοι τομείς λειτουργίας και οικονομικής αυτοδυναμίας της Τ.Α.
Αλλαγή με την ΑΔΕΔΥ
Προτού αρχίσει πάντως η συζήτηση στην Επιτροπή, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Τζανής, απέσυρε διάταξη που αφορά την κωδικοποίηση της διοικητικής νομοθεσίας, λέγοντας πως θα γίνουν βελτιώσεις και θα επανακατατεθεί.
Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, επισήμανε πως «η κουλτούρα του δημοσίου υπαλλήλου πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μέσα από μια διαπραγμάτευση με την ΑΔΕΔΥ», ενώ καταλήγοντας, τόνισε πως από συζήτηση που είχε με Άγγλο ομόλογό του προκύπτει πως στην Αγγλία η διοικητική μεταρρύθμιση είναι διαρκές ζητούμενο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27 Ιουλίού 2000