Εξελιγμένες τεχνικές, οι οποίες θα μπορούν να εντοπίσουν τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο 100% των γαμετών-εμβρύων πριν από την εμφύτευσή τους, υπόσχονται για το άμεσο μέλλον οι γενετιστές, με ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού επιτυχίας στις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, στην εποχή μας μια σημαντική αναλογία ζευγαριών, που αγγίζει το 1 στα 6, αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ζευγαριών με δυσκολία σύλληψης έπειτα από έναν χρόνο σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη και χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων ανέρχεται στις 200.000, υπολογίζονται δηλαδή περίπου στο 17%.
Η καριέρα
Το γεγονός αποδίδεται και σε κοινωνικούς παράγοντες, όπως η καριέρα, που είναι σημαντική αιτία καθυστέρησης της τεκνοποίησης στο σύγχρονο ζευγάρι.
Σήμερα, τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης ύστερα από μια προσπάθεια εξωσωματικής κυμαίνονται στο 35-45%, ανάλογα με το αίτιο υπογονιμότητας και την ηλικία της συζύγου.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα «Νέες τεχνικές και εφαρμογές τους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», που έδωσαν ο χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και σε προβλήματα γονιμότητας Δρ Μηνάς Ι. Μαστρομηνάς, ο κλινικός εμβρυολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της ιατρικής μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Εμβρυογένεση», Stephen Davies, η Δρ Leeanda Wilton, «Επιστημονική υπεύθυνη Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας του Κέντρου Melbourne IVF της Μελβούρνης, και ο Δρ Juergen Liebermann, επιστημονικός υπεύθυνος των Κέντρων Γονιμότητας Illinois.
Ο δρόμος για ακόμα πιο υγιή παιδιά άνοιξε τον Νοέμβριο του 2001, όταν η Δρ Wilton κατόρθωσε να αναλύσει το σύνολο των χρωμοσωμάτων -δηλαδή το σύνολο του ανθρώπινου γονιδιώματος- στα έμβρυα που επρόκειτο να τοποθετηθούν στη μήτρα γυναίκας ύστερα από κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα παιδιά που γεννήθηκαν έπειτα από αυτόν τον έλεγχο ήταν απαλλαγμένα από χρωμοσωμικές ανωμαλίες και σήμερα χαίρουν άκρας υγείας.
Εξελίσσεται
Με αυτήν την καινοτόμο τεχνική, η οποία εξελίσσεται διαρκώς, κυρίως από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γέιλ Dagan Wells, οι ερευνητές κατάφεραν να επιλέγουν γενετικά άρτιους γαμέτες – έμβρυα πριν από την εμφύτευσή τους, σε διάστημα συμβατό με τους χρόνους τής εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μπορούν να ελέγχουν πλέον και τα 46 ανθρώπινα χρωμοσώματα και όχι μόνο τα 19, αποκλείοντας στο σύνολό τους τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες που ενοχοποιούνται για τα σύνδρομα στον άνθρωπο.
Προς το παρόν, η τεχνική αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί μαζικά, καθώς το κόστος είναι υπερβολικά υψηλό. Στα επόμενα χρόνια, όμως, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας σε Ευρώπη και Αμερική θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη μέθοδο.
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 25/09/2007