Πριν 3,5 χρόνια, ειδικοί από το ΤΕΙ Χαλκίδας σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», εμπνεύστηκαν την «Τεχνο-Ανακύκλωση». Πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό εργαλείο που έχει τη δυνατότητα να εντάσσει επί ίσοις όροις στη διαδικασία της γνώσης όλους τους μαθητές, είτε έχουν αναπηρία είτε όχι. Είναι μια εφαρμογή ελάχιστου κόστους και προσαρμογής, που μπορεί να φιλοξενηθεί σε οποιαδήποτε αίθουσα, χωρίς να χρειάζεται ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Η «Τεχνο-Ανακύκλωση» απευθύνεται σε μαθητές 6-18 ετών, που εργάζονται σε ομάδες, ανεξαρτήτως επιπέδου γνώσεων και σχολικής επίδοσης, από κοινή αφετηρία-μηδενική βάση. Η πρώτη ύλη της δουλειάς των μαθητών είναι απαξιωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά (πχ. πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών, σπάγγοι) και τα προϊόντα που προκύπτουν είναι εύχρηστες πειραματικές συσκευές, όπως αντλίες νερού, τηλεσκόπια, οχήματα εμπρόσθιας ή οπίσθιας κίνησης, κ.ά. οι οποίες κατόπιν αξιοποιούνται για την εκτέλεση ολοκληρωμένης σειράς πειραμάτων. Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Τεχνο-Ανακύκλωση» έχει επιλεγεί από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης ως αντιπρόσωπος της χώρας σε σχετικές επιστημονικές εκδηλώσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκές πόλεις, και έχει αποσπάσει σειρά διακρίσεων, όπως το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ Επιστήμης & Τεχνολογίας της Γένοβας τον Οκτώβριο του 2008.