Προσφάτως έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας διάλογος για τις τεχνολογίες. Πολλοί είναι αυτοί που γράφουν ή μιλούν για τις τεχνολογίες και πραγματικά φέρνουν το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ σε θέση απορίας. Καθημερινά διαβάζουμε στις εφημερίδες και στον ειδικό τύπο δημοσιεύματα που αφορούν άλλοτε ανύπαρκτές τεχνολογίες και άλλοτε τεχνολογίες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με άλλες τεχνολογίες.
Πραγματικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Σε ότι αφορά τις τεχνολογίες internet αλλά και την τηλεφωνία η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος της λίστας των Ευρωπαϊκών κρατών. Έχουμε το πιο αργό και κακής ποιότητας Internet από όλα τα πολιτισμένα κράτη. Τα προσπελάσιμα μοντέλα τηλεπικοινωνιακών συσκευών δεν είναι συμβατά με τους ελληνικούς χαρακτήρες ή/και με το δίκτυο του ΟΤΕ ή με το πρωτόκολλό euro ISDN. Επιπλέον έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό βλαβών. Το λεγόμενο γρήγορο διαδίκτυο παρουσιάζει βλάβες.
Τεχνολογίες για την ανεξάρτητη διαβίωση
Το μεγάλο πρόβλημα όμως βρίσκεται στις προσαρμοσμένες τεχνολογίες και στις τεχνολογίες για την Ανεξάρτητη Διαβίωση ή και την αποκατάσταση. Μέχρι και σήμερα τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν ελάχιστα χρήματα για την αγορά ελάχιστων βοηθημάτων. Ενώ οι τεχνολογίες για την Ανεξάρτητη Διαβίωση και την αποκατάσταση αναπτύσσονται ραγδαία στην Ελλάδα αυτές οι τεχνολογίες σπανίως εισάγονται ενώ από οικονομική άποψη είναι απρόσιτες για τους ανθρώπους με αναπηρίες.
Μάλιστα τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θεωρούν αυτές τις τεχνολογίες ως μιας χρήσεως. Θεωρούν ότι δεν παρουσιάζουν βλάβες και δεν χρειάζονται οικονομικές δαπάνες για την τεχνική υποστήριξη. Η τεράστια γραφειοκρατία για την χορήγηση τέτοιων βοηθημάτων υπονομεύει την διάθεση των Ελλήνων με αναπηρίες να προμηθευτούν αυτά τα βοηθήματα.
Σε αυτό το απόλυτα ελεγχόμενο πλαίσιο από τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα είναι εμπορεύσιμα μόνο τα προϊόντα που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα τα άλλα τα χιλιάδες βοηθήματα και προϊόντα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.
Πρόβλημα η αυτοκίνηση
Ενώ σε όλα τα κράτη έχει βρεθεί λύση για να οδηγούν αυτοκίνητο όλες οι γνωστές αναπηρίες αυτές οι τεχνολογίες είναι άγνωστες στην Ελλάδα ενώ δεν θα απορήσουμε εάν η τροχαία κατάσχει αυτοκίνητο επειδή ο οδηγός του το οδηγεί με το σαγόνι. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος εισάγει αντίστοιχο αυτοκίνητο για να το οδηγεί είτε με το σαγόνι είτε με joystick είτε με κάποιο άλλο μέλος του σώματος του δεν θα μπορέσει να κυκλοφορήσει στους ελληνικούς δρόμους επειδή πολύ απλά αυτές οι τεχνολογίες απαγορεύονται στην Ελλάδα. Ακόμα και εάν δεν απαγορεύονται οι τεχνολογίες απαγορεύεται ο χειρισμός τους η οδήγηση τους από ανθρώπους με σοβαρές τετραπληγίες. Ακούγεται υπερβολικό αλλά είναι αυτή η πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος που δεν έχει οδηγούς με σοβαρές τετραπληγίες.
Αυτοματοποίηση της κατοικίας
Ο εξοπλισμός της ελληνικής κατοικίας από χρήσιμα εργαλεία νοσεί βαρέως. Ο αυτοματισμός της κατοικίας ως έννοια και ως τεχνολογία είναι κενός νοήματος στην ελληνική γλώσσα. Τα συστήματα ελέγχου του περιβάλλοντος και αναγνώρισης της φωνής δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Μάλιστα καμία πλατφόρμα αναγνώρισης φωνής δεν είναι συμβατή στην ελληνική γλώσσα. Από την άλλη ενδέχεται να παρουσιαστούν ασυμβατότητες των συστημάτων αυτοματοποίησης της κατοικίας με το υπάρχον τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.
Μαζικές μεταφορές και τεχνολογίας
Σε ότι αφορά τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικών μεταφορών η αλήθεια είναι πως δεν λειτουργούν. Τα προσπελάσιμα λεωφορεία δεν πρέπει να είναι πολύ ακριβότερα από τα κοινά λεωφορεία. Αποκλείεται να υπερβαίνουν σε κόστος τα 100 ή 200 ευρώ ανά λεωφορείο εφόσον γίνει επιλογή φθηνής ράμπας. Και όμως τα ελληνικά λεωφορεία γονατίζουν με αυτοματισμό, η έξοδος της ράμπας γίνεται επίσης με αυτοματισμό αλλά ποτέ ο αυτοματισμός δεν λειτουργεί. Θα χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια για να ανακαλύψουν τα φθηνά προσπελάσιμα λεωφορεία.
Τεχνολογικά αναλφάβητοι
Τεχνολογικά είμαστε λαός αναλφάβητων. Ότι καλό το εισάγουμε και το ασχημίζουμε. Στο έργο σου κάνουμε κακό στούς ίδιους μας τους εαυτούς. Πρέπει να αλλάξουμε. Η αλλαγή μας, η συλλογική αλλαγή αλλά και η προσωπική αλλαγή είναι ζήτημα επιβίωσης. Πρέπει επιτέλους να ανακαλύψουμε τις τεχνολογίες. Πρέπει να αρνηθούμε πλέον να είμαστε ηδονοβλεψίες των αναγκών μας.