Στην περίπτωση που η διοίκηση με δική της ευθύνη αδρανεί και καθυστερεί να απαντήσει στα αιτήματα των πολιτών ή επικαλείται άλλους λόγους, όπως απώλεια συγκεκριμένων στοιχείων ή φακέλων, τότε θα πρέπει να θεωρούνται ακριβείς οι ισχυρισμοί των πολιτών. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την πρωτοποριακή αυτή απόφαση υπό τον αντιπρόεδρό του Ι. Καραβοκύρη, δικαίωσε μετά… θάνατον τον συνταξιούχο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γ. Μιχαηλίδη. Επτά χρόνια μετά τον θάνατό του και δεκαεννιά από την ημέρα που ξεκίνησε τον δικαστικό αγώνα, το τρίτο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έβαλε τέλος στη γραφειοκρατία και στην κρατική αναλγησία και επιδίκασε στη χήρα και την κόρη του τη σύνταξή του.
Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε ότι αν οι αρμόδιες κρατικές αρχές δεν αποστείλουν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον συνταξιοδοτικό φάκελο του αιτούντα με το αιτιολογικό ότι έχουν χαθεί τα στοιχεία του, τότε θα πρέπει να δίνεται το «πράσινο φως» για την χορήγηση της σύνταξής του, αφού οι ισχυρισμοί του θα πρέπει να θεωρούνται ακριβείς. Σε διαφορετική περίπτωση, κατά το Ανώτατο Δικαστήριο, η αδράνεια της διοίκησης θα είχε ως αποτέλεσμα αδυναμία άσκησης εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου των αρμοδιοτήτων του, γεγονός που θα παραβίαζε τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την ένδικη προστασία κάθε πολίτη.
Ο αγώνας του 66χρονου Γ. Μιχαηλίδη ξεκίνησε το 1986, όταν προσέφυγε στην αρμόδια Επιτροπή Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), ζητώντας, ως αναγνωρισμένος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, να συνταξιοδοτηθεί βάσει του νόμου 1543/1985. Υποστήριξε ότι έχει μείνει ανάπηρος από παρανοϊκή ψύχωση και μανιακή κατάθλιψη που υπέστη, λόγω των απάνθρωπων βασανιστηρίων κατά τη γερμανική κατοχή, όταν συνελήφθη και εγκλείστηκε στα κολαστήρια της οδού Μέρλιν.
Η αίτησή του όμως απορρίφθηκε από το ΓΛΚ, με το σκεπτικό ότι οι αναφερόμενες παθήσεις δεν περιλαμβάνονται στα νοσήματα που αναφέρονται στον Κώδικα Πολεμικών Συντάξεων, αν και η Υγειονομική Επιτροπή είχε γνωματεύσει ότι η αναπηρία του προκλήθηκε από παθήσεις, λόγω της αντιστασιακής του δράσης και καλύπτει ποσοστό 70%.
Ο συνταξιούχος προσέφυγε εκ νέου στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης. Στο πλαίσιο της έρευνας το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπόρεσε να βρει τον συνταξιοδοτικό του φάκελο, παρά τα αλλεπάλληλα έγγραφα που έστειλε στη νομαρχία. Στο μεταξύ, ο αιτών έφυγε από τη ζωή το 1998 και τον αγώνα του συνέχισαν οι κληρονόμοι του.
Τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο και ύστερα από την αδράνεια της διοίκησης αποφάνθηκε ότι συνάγεται τεκμήριο πως οι ισχυρισμοί του θανόντα για τους βασανισμούς του είναι ακριβείς. Και αναγνώρισε στην καταβολή σύνταξης (αναδρομικά από την 1η Μαΐου 2002) που ανέρχεται σε 360 ευρώ μηνιαίως.
Δικαίωση για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
«Πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την επαναφορά του ειδικού επιδόματος 15% επί των συντάξεων δεκάδων χιλιάδων αναγνωρισμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Το Α’ Τμήμα του Δικαστηρίου, με την υπ. αιρθμ απόφασή του 3833/2004 δικαιώνει συνταξιούχους που προσέφυγαν μετά την κατάργηση του επιδόματος το 1991 (Νόμος 1976/1991). Εκρινε ότι αυτό αφορά παροχή αποκατάστασης που δικαιούνται, για λόγους ισότητας, όλοι οι συνταξιούχοι που δεν είχαν λάβει παράλληλα άλλου είδους παροχές. Παράλληλα, η απόφαση εκτιμά ότι η κατάργηση του ειδικού αυτού επιδόματος αφορά μόνο εκείνες τις κατηγορίες συνταξιούχων που το έπαιρναν μαζί με άλλες παροχές (π.χ. βαθμολογική εξέλιξη) και όχι εκείνους που το πήραν ως αποκλειστική παροχή.
Πάντως τα αναδρομικά που θα πάρουν δεν μπορούν να υπερβαίνουν την πενταετία.
To περιεχόμενο και οι υπηρεσίες του kerdos.gr αποτελούν ιδιοκτησία της ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. και διατίθενται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση τους ή επανεκπομπή τους σε οποιοδήποτε άλλο μέσο καθώς και για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη
25/9/2005
Επιμέλεια: Γωγώ Ζαββού
ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.
Βασιλέως Γεωργίου 44 & Κάλβου, 152 33, Χαλάνδρι Αθήνα
Τηλ: 2106747881 (10 γραμμές), 2106747891 (2 γραμμές), 2106747879
FAX: 2106747893
e-mail: mail@kerdos.gr