Εγκεφαλικούς υποδοχείς που φαίνεται να ελέγχουν την εξάρτηση του οργανισμού από τη νικοτίνη υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια.
Η έρευνα που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι τα πειραματόζωα που έφεραν μια συγκεκριμένη παραλλαγή των εγκεφαλικών υποδοχέων ήταν πιο ευάλωτα στη νικοτίνη, ενώ σε συμπεριφορικά τεστ που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα πειραματόζωα παρουσίαζαν περισσότερα σημάδια εξάρτησης στη νικοτίνη σε σχέση με τα φυσιολογικά ποντίκια.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αυτής της μελέτης είναι το γεγονός ότι η εξάρτηση από τη νικοτίνη μπορεί να είναι κληρονομική και να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και μάλιστα σε ποσοστό έως και 50%, όσο περίπου είναι και το ποσοστό εξάρτησης από το αλκοόλ.
Σχολιάζοντας την εν λόγω μελέτη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματά της ενδεχομένως να αποδειχθούν χρήσιμα για την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα στοχεύουν σε κάποιους εγκεφαλικούς υποδοχείς οι οποίοι εμπλέκονται στην εξάρτηση από τη νικοτίνη, αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει με όλους τους υποδοχείς, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισημαίνεται ότι η μελέτη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν το 70% των καπνιστών να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, 28-2-2007