Ο χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου που έχει ανεξαρτητοποιηθεί, είναι επιρρεπής σε τενοντίτιδες (over use syndrome), (over force injury) των άνω άκρων κατά την διάρκεια λειτουργικών δραστηριοτήτων όπως η μεταφορά από το κρεβάτι στο αμαξίδιο, από και προς το αυτοκίνητο, την τουαλέτα, κ.α.
Οι φορτίσεις που αναπτύσσονται και η συχνότητα επανάληψης είναι οι κύριες αιτίες για την δημιουργία τους.
Οι συχνότερες τενοντίτιδες είναι του υπερακανθίου και του δικεφάλου βραχιονίου μυός με πόνο στον ώμο και τον βραχίονα, η επικονδυλίτιδα έσω ή έξω με πόνο στον αγκώνα και το αντιβράχιο, το σύνδρομο του σκαληνού μυός με πόνο που εκτείνεται στην ωμοπλάτη, τον ώμο, τον θώρακα και όλο το χέρι και το σύνδρομο του ανελκτύρα μυός της ωμοπλάτης με πόνο στον ώμο και την ωμοπλάτη.
Ο πόνος είναι άλλοτε οξύς, άλλοτε χρόνιος και αμβλύς και πολλές φορές διαταράσσει τον ύπνο. Το σημαντικότερο εξ όλων είναι ότι ο ασθενής αδυνατεί πλέον να εκτελέσει λειτουργικές δραστηριότητες.
Η θεραπεία που προτείνεται είναι φαρμακευτική αγωγή, εγχύσεις, νάρθηκες και κυρίως ακινητοποίηση της περιοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ακινητοποίηση για οποιονδήποτε άλλον ασθενή δεν σημαίνει καθήλωση. Για τον χρήστη όμως αναπηρικού αμαξιδίου είναι ζωτικής σημασίας γιατί τον καθηλώνει στο κρεβάτι για αρκετές εβδομάδες.
Σήμερα υπάρχει θεραπεία αποτελεσματική, άμεση, ανώδυνη χωρίς να καθηλώνεται ο χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου.
Ονομάζεται trigger-points therapy και είναι μέθοδος θεραπείας που εφαρμόζεται από τους ιατρούς φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης (Φυσίατροι).
Η μέθοδος έχει άμεσο αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας θεραπεία χωρίς παρενέργειες και επιπλοκές, επιτρέποντας έτσι τον ασθενή να συνεχίσει τις λειτουργικές του δραστηριότητες.
Υάκινθος Αντώνιος, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Διευθυντής Κέντρου Αποκατάστασης.