Η τεχνολογία αποκατάστασης εξελίχθηκε. Τα νέα ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καθίσματα είναι πλέον περισσότερο χρηστικά. Έχουν
– μικρότερες διαστάσεις,
– μεγαλύτερη αυτονομία,
– προσαρμόζονται στο ανθρώπινο σώμα,
– προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση,
– μικρότερο βάρος,
– καλύτερο κράτημα στο δρόμο,
– εύκολα χρησιμοποιούνται σε συνηθισμένα σπίτια με συνηθισμένη επίπλωση.
Ταυτόχρονα με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν αλλάξει και οι απαιτήσεις της ζωής. Έτσι έχουν προκύψει νέες ανάγκες που αφορούν τη συμβατότητα των ηλεκτροκίνητων αναπηρικών καθισμάτων με τα άλλα βοηθήματα που αναπόφευκτα χρησιμοποιούνται όπως λ.χ.
– ορθοστάτες, γερανάκια κ.ο.κ.
– φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
– αναπνευστικές συσκευές,
– συστήματα ασφάλισης σε Ταξί ή λεωφορεία (μόνο για το εξωτερικό, επειδή στην Ελλάδα τα Ταξί και τα λεωφορεία είναι απροσπέλαστα),
– ΙΧ αυτοκίνητα.
Με τα νέα ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καθίσματα προέκυψε ένα νέο μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα της συμβατότητας με το ύψος των ορθοστατών, με τη δυνατότητα να χωρούν σε αυτοκίνητα van, να μπορούν να ασφαλίζουν μέσα στο αυτοκίνητο με τις ίδιες ασφάλειες διαφορετικά καθίσματα, να μπορεί να τοποθετηθεί η αναπνευστική συσκευή χωρίς να αυξάνονται οι διαστάσεις του καθίσματος και να μπορεί να τοποθετηθεί και να χρησιμοποιηθεί φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Δεν υπάρχει ηλεκτροκίνητο ή χειροκίνητο αναπηρικό κάθισμα που να είναι απολύτως συμβατό με όλα τα άλλα τεχνολογικά βοηθήματα αποκατάστασης.
Όταν πρόκειται για δραστήριους χρήστες χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις τόσο στα αναπηρικά καθίσματα όσο και απαιτείται κατασκευή ειδικών εξαρτημάτων που χωρίς να αυξάνουν τις διαστάσεις και χωρίς να χαλούν την αισθητική του καθίσματος να μπορούν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα βοηθήματα σε βολικό ύψος για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον χειριστή.