Όταν η ζωή επιβαρύνεται από μία τετραπληγία, τότε οι επιλογές για επαγγελματική δραστηριοποίηση αυτοπεριορίζονται ή και μερικές φορές μηδενίζονται.
Η τετραπληγία είναι μία δύσκολη συνθήκη ζωής. Οι τετραπληγικοί μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο στο πλαίσιο άρτια οργανωμένων κοινωνικών και εργασιακών και επιχειρηματικών χώρων.
Οι άνθρωποι με σοβαρές τετραπληγίες δεν μπορούν να εργαστούν ως δημόσιοι υπάλληλοι ή ακόμη και ως υπάλληλοι γενικώς. Τα χρήματα που θα εισπράξουν από το μισθό δεν είναι αρκετά να πληρώσουν τον βοηθό που θα τους συνοδεύει στην εργασία. Εάν υποθέσουμε πως ο τετραπληγικός εργάζεται 8 ώρες τότε χρειάζεται βοηθό για 10 ώρες το λιγότερο, επειδή ο χρόνο εργασίας του βοηθού επιβαρύνεται και από τις μετακινήσεις από και προς την εργασία του τετραπληγικού.
Όταν η ζωή επιβαρύνεται και από την τετραπληγία, τότε οι επιλογές είναι τόσο περιορισμένες που η ανάπτυξη επαγγελματικής δραστηριότητας μπορεί να γίνει μόνο μετ’ εμποδίων. Σε κάθε άλλη περίπτωση το επιπλέον κόστος ζωής του τετραπληγικού θα πρέπει να το επιβαρυνθεί το προϊόν που παράγει ο τετραπληγικός με συνέπεια να γίνει λιγότερο ανταγωνιστικός από ό,τι ο συνάδελφος παραπληγικός ή ο ικανός σωματικά συνάδελφος.
Μέσα από τα αδιέξοδα υπάρχουν κάποιοι διέξοδοι:
– Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας μέσα από το σπίτι.
– Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας μέσα από το Internet.
– Κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Μέσα στο Internet υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα που μπορούν να γίνουν και από τετραπληγικούς. Βέβαια, επειδή εδώ είναι Ελλάδα χρειάζεται σοφός σχεδιασμός. Σε κάθε άλλη περίπτωση η επιχειρηματική δραστηριοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία.
Πριν όμως από κάθε απόπειρα ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας χρειάζεται πολύ διάβασμα, μεγάλη προετοιμασία και σε βάθος γνώση των υπολογιστικών και των πληροφοριακών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν. Πάνω από όλα χρειάζεται οι τετραπληγικοί να επενδύσουν στον εαυτό τους και να διαβάσουν πολύ.
Το κόστος για την δημιουργία μίας ψηφιακής επιχείρησης είναι πολύ χαμηλό. Το κόστος για την αναζήτηση πελατών είναι επίσης, πολύ χαμηλό επειδή τώρα πλέον υπάρχουν πολλά εργαλεία που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτό όμως που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει στην Ελλάδα είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα και οι κοινωνικές επιχειρήσεις. Τα πρώτα δείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων έχουν αρχίσει να φαίνονται και στην Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι το εστιατόριο «Πολύ-πόλις», πολυεθνικές σπιτικές γεύσεις, η εταιρεία «Ο δικός σου άνθρωπος», που είναι γραφείο παροχής υπηρεσιών, αλλά και κάποιες άλλες μικρότερης εμβέλειας επιχειρήσεις.
Χρηματοδότηση
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα οι γνωστές πηγές χρηματοδότησης, όπως, λ.χ. ο ΟΑΕΔ, ο ΕΟΜΜΕΧ, το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθυστερούν να πληρώσουν τα χρήματα. Η γραφειοκρατία και ο χαρτοπόλεμος είναι πολύ μεγάλοι, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν το κόστος των επιχειρηματιών με αναπηρίες.
Για τη δημιουργία μίας έστω και ψηφιακής επιχείρησης χρειάζεται κάποιο αρχικό κεφάλαιο. Χρειάζεται η αγορά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, χρήματα για τη δημιουργία και τη λειτουργία μίας ψηφιακής επιχείρησης, τα λειτουργικά έξοδα για τους πρώτους μήνες κ.ο.κ.
Όμως η τετραπληγία είναι πιο δύσκολη. Αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο πριν από 3 χρόνια, φαίνεται σήμερα εφικτό. Είναι δύσκολο όμως όχι ανέφικτο.