Τετραπληγία Internet

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι το Internet. Οι υπολογιστές θα ήταν απλές μηχανές εάν δεν υπήρχε το Internet.

Χάρη στο Internet οι τετραπληγικοί έως και το Α6 είναι δυνατόν να εξομοιωθούν με τους ικανούς σωματικά. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση στο Internet, τόσο για τους τετραπληγικούς από το Α5 και πάνω, όσο και για τους τυφλούς.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Internet είναι η υπερβολική χρήση «ποντικιού» ή touch pad ή track ball. Πολλοί τετραπληγικοί παραπονούνται πως κουράζονται πολύ. Ιδιαιτέρως, όσοι ασχολούνται με εκδόσεις αλλά και οι συγγραφείς με τετραπληγίες αναφέρουν πολλές φορές υπερκόπωση.
Το Internet είναι ο μέγας εξομοιωτής. Πίσω από το Internet δεν φαίνεται και δεν μπορεί να φανεί καμία αναπηρία. Στο πλαίσιο του Internet η τετραπληγία εξομοιώνεται με τη σωματική ικανότητα.
Το Internet αντικαθιστά τα «χάρτινα» περιοδικά και βιβλία. Το χαρτί ίσως να είναι μαγευτικό και πραγματικά είναι. Όμως για κάθε συνεπή αναγνώστη με αναπηρία, η αλλαγή σελίδων είναι Γολγοθάς. Οι συσκευές αλλαγής σελίδων είναι ίσως καλές για τους ερασιτέχνες αναγνώστες, δεν μπορούν όμως να εξυπηρετήσουν τετραπληγικούς που θέλουν να διαβάζουν με συνέπεια.
Το ελληνικό Internet είναι ακόμη και σήμερα υπανάπτυκτο. Με εξαίρεση το www.disabled.gr, υπάρχουν ελάχιστα sites που παρέχουν εξειδικευμένη και αξιόπιστη πληροφόρηση για τετραπληγικούς πάντα σε μικρές ποσότητες.
Όμως στις άλλες γλώσσες υπάρχει άπειρο υλικό. Υπάρχουν τα πάντα online και δωρεάν.
Εδώ στην Ελλάδα πολλά είναι επίσης, προσβάσιμα δωρεάν. Μία από τις βασικές υπηρεσίες που είναι δωρεάν είναι οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες που είναι προσπελάσιμες μέσα από το Internet, αρκεί βέβαια, οι χρήστες να βγαίνουν πάνω από το δίκτυο του πανεπιστημίου. Στις ακαδημαϊκές υπάρχουν τα πάντα σε προσπελάσιμη μορφή. Υπάρχουν όλα τα ακαδημαϊκά περιοδικά και πολλά βιβλία. Το κυριότερο είναι πως η πρόσβαση είναι δωρεάν επειδή τη συνδρομή την πληρώνει το Υπουργείο Παιδείας.

Το μόνο μειονέκτημα που υπάρχει στο Internet είναι ότι χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να βρεθεί αυτό που χρειαζόμαστε. Όμως, αυτό το ψάξιμο με τίποτα δεν συγκρίνεται με το ψάξιμο στα έντυπα. Είναι απείρως λιγότερο.
Επειδή το Internet μεγαλώνει χρειάζεται να αναπτυχθούν νέα εργαλεία αναζήτησης και ταξινόμησης της πληροφορίας. Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ ζήτησε τη βοήθεια του επίκουρου καθηγητή Γιώργου Κουρουπέτογλου, από τη σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών για να δημιουργηθεί το πρώτο σύστημα που θα διευκολύνει τους ανθρώπους με σοβαρές τετραπληγίες αλλά και τους τυφλούς στο να χρησιμοποιούν το Internet ως ένα ταχύτατο εργαλείο ενημέρωσης και πληροφόρησης.
Όλο το software θα αναπτυχθεί από εθελοντές. Προς το παρόν δεν βρέθηκαν χρηματοδότες, όμως για το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το www.disabled.gr το Internet είναι προσωπική υπόθεση και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Σύντομα θα δημιουργηθεί ένα τέλειο ψηφιακό αναγνωστήριο πολύ καλύτερο από το www.disabled.gr που θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από τετραπληγικούς και τυφλούς που το έχουν αντικειμενικά ανάγκη, αλλά και από χιλιάδες άλλους Έλληνες και Ελληνίδες που κάνουν σοβαρή χρήση του Internet. Το σύστημα θα δημιουργηθεί στην πλατφόρμα των Microsoft Windows ενώ το software που πάνω του θα αναπτυχθεί η εφαρμογή το δώρισε η Microsoft Hellas.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …