Μόλις μία ημέρα πριν από την «κοινωνική επέτειο» της 3ης Δεκεμβρίου, μας ήρθε ένα email από έναν φίλο τετραπληγικό που κατοικεί στην Κρήτη.
Αυτός ο φίλος ζει κάτω από συνθήκες μιας πολύ σοβαρής τετραπληγίας και γι αυτό χρησιμοποιεί το internet ως εργαλείο. Ας μην γελιόμαστε. Το internet και οι νέες τεχνολογίες έχουν αποκαταστήσει την δημιουργικότητα των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες. Έτσι και αυτός ο φίλος βρήκε στο internet το τέλειο εργαλείο.
Όπως συμβαίνει με πολλούς ύστερα από αρκετά χρόνια παρουσίας στο internet θέλησε να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Όμως όπως κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα χρειάστηκε να κάνει σύμβαση με την Τράπεζα για να μπορεί να χρεώνει τις πιστωτικές κάρτες των πελατών. Η Τράπεζα αρνήθηκε να συμβληθεί μαζί του επειδή λόγω τετραπληγίας δεν μπορεί να υπογράψει.
Τέτοια περιστατικά είναι πολύ συχνά όχι μόνο με τις τράπεζες αλλά και με πολλούς άλλους δημόσιους οργανισμούς. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Οι νομικοί σύμβουλοι των τραπεζών όταν έχουν να κάνουν με ανθρώπους που έχουν κάποια σοβαρή και εμφανή αναπηρία στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν τον νόμο δημιουργούν πολλά αδικαιολόγητα προβλήματα στους συναλλασσόμενους με σοβαρές αναπηρίες. Είναι αυτονόητο πως οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προσπαθούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Οτιδήποτε ξεφεύγει από το στερεότυπο του πελάτη είτε αυτό είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία είτε ένας πελάτης με σοβαρή αναπηρία θεωρείται ως εξαίρεση που πρέπει να επιληφθεί η νομική Επιτροπή.
Η στάση αυτή των τραπεζών είναι δικαιολογημένη. Έχουν υποστεί πολλά από τους πολίτες που συναλλάσσονται με αυτές αλλά ταυτοχρόνως έχουν προκαλέσει επίσης πολλά. Είναι γνωστή η δυσαρέσκεια των πολιτών σε βάρος των τραπεζών. Είναι προφανές πως οι τράπεζες έχουν κάποιους τρόπους ρύθμισης αυτής της δυσαρέσκειας. Ένας από τους βασικούς τρόπους είναι και η υπογραφή του πελάτη.
Σε τι όμως εξυπηρετεί η υπογραφή του πελάτη όταν όλες σχεδόν οι συναλλαγές γίνονται από το internet; Για ποιο λόγο οι τράπεζες δεν χρησιμοποιούν τις ψηφιακές υπογραφές; Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να ταυτοποιηθεί ο συναλλασσόμενος από το internet. Η υπογραφή είναι περιττή. Όμως όπως όλα δείχνουν ούτε οι τράπεζες γνωρίζουν πως να χρησιμοποιήσουν τις συναλλαγές από το internet ούτε η νομοθεσία προβλέπει σοβαρούς τρόπους αξιοποίησης του internet. Τελικώς θιγόμενος είναι ο συναλλασσόμενος και θίγεται ακόμη περισσότερο όταν ζει κάτω από συνθήκες αναπηρίας.