Η ορθοστασία είναι απαραίτητη. Στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ έχουν δημοσιευθεί πολλά κείμενα για την ορθοστασία. Όλα τα κείμενα αυτά βρίσκονται online στο www.disabled.gr μαζί με πολλά άλλα που δεν έχουν δημοσιευθεί.
Αντικειμενικά η ορθοστασία είναι θεραπευτική. Είναι μία υποχρέωση που έχει ο κάθε άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του.
Όταν όμως πρόκειται για τετραπληγικούς τότε η ορθοστασία αποκτά διαφορετικό νόημα.
– Αποτελεί μέθοδο για την πρόληψη του χρόνιου πόνου επειδή δεν μπορεί να εκτελέσει το πρόγραμμα των διατάσεων όπως συμβαίνει με τους παραπληγικούς.
– Προλαμβάνει τις αγκυλώσεις, τις κατακλίσεις, συμβάλει στην διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος κ.ο.κ. επειδή οι τετραπληγικοί είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτές τις επιπλοκές.
Για την ορθοστασία χρησιμοποιούνται ειδικοί ορθοστάτες. Όταν πρόκειται για παραπληγικούς οι ορθοστάτες είναι από τεχνολογική άποψη απλή και από οικονομική φθηνοί.
Όταν πρόκειται για τετραπληγικούς τότε οι ορθοστάτες είναι τεχνολογικά πιο πολύπλοκοι για λόγους ασφαλείας. Αυτή η πολυπλοκότητα έχει πολύ υψηλότερο οικονομικό κόστος.
Βασικά χαρακτηριστικά των ορθοστατών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τετραπληγικούς είναι:
– Να ρυθμίζεται ηλεκτρικά η κλίση από προσπελάσιμο χειριστήριο ώστε σε περίπτωση που αισθανθούν ζαλάδα ή ίλιγγο να μπορούν να επιστρέψουν σε οριζόντια στάση χωρίς βοήθεια.
– Ο σχεδιασμός του ορθοστάτη να μπορεί να υποδέχεται το ανθρώπινο σώμα χωρίς να απαιτούνται πολλές διορθωτικές κινήσεις από διαφορετικούς βοηθούς επειδή αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν ατυχήματα, κατάγματα, χρόνιο πόνο.
– Όταν το σώμα βρίσκεται σε όρθια στάση τα φορτία του σώματος πρέπει να κατανέμονται ορθολογικά στις κλειδώσεις και στα οστά από σταθερά εξαρτήματα του ορθοστάτη, ώστε να περιορίζονται τα ενδεχόμενα λανθασμένων χειρισμών των βοηθών.
Όταν πρόκειται για τετραπληγίες η ορθοστασία είναι ο μόνος τρόπος για αυτό που οι απλοί άνθρωποι ονομάζουν «ξεμούδιασμα». Η μεταφορά από το αναπηρικό κάθισμα ή το κρεβάτι στον ορθοστάτη και αντιστρόφως πρέπει να είναι
– Πολύ απλή (για να μπορεί να γίνει και από βοηθούς νοσοκόμους με λιγότερη εξειδίκευση).
– Γρήγορη (για να μπορεί να γίνεται μία ή περισσότερες φορές την ημέρα, χωρίς μεγάλη δαπάνη χρόνου και κόπου).
– Ασφαλής (επειδή τα ατυχήματα λ.χ. πτώσεις μπορούν να συμβούν, ιδιαιτέρως όταν οι βοηθοί-νοσοκόμοι δεν είναι συγκεντρωμένοι).