Με το άρθρο 3 διευκολύνεται η συμμετοχή ατόμων με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων στους διαγωνισμούς του Δημοσίου αφού θεραπεύονται αδυναμίες των προηγούμενων διατάξεων, οι οποίες λειτουργούσαν ανασταλτικά.
Η σχετική εισηγητική έκθεση θέτει το θέμα ως εξής: «Στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο εντοπίζονται δύο ελλείψεις, οι οποίες είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε διακριτικές μεταχειρίσεις ατόμων με έλλειψη σωματικών δεξιοτήτων λόγω αναπηρίας. Τα άτομα πολλές φορές είναι απολύτως ικανά να ασκήσουν τα καθήκοντα της θέσης που πρόκειται να καταληφθεί είτε με τις φυσικές τους δυνατότητες είτε με την κατάλληλη και δικαιολογημένη από τις επικρατούσες συνθήκες τεχνική υποστήριξη, όπως π.χ. η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, η κατάλληλη και δικαιολογημένη εργονομική διάταξη του χώρου στο οποίο πρόκειται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Η λέξη «αρτιμέλεια», η οποία εμφιλοχώρησε στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 7 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Ν. 2683/1998), αν και ως προς το ορθό νόημά της σχετικοποιείται με την αναφορά στην εκτέλεση των καθηκόντων της αντίστοιχης θέσης, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε παρερμηνείες και σε διακρίσεις ή εν πάση περιπτώσει να λειτουργήσει σαν ψυχολογική τροχοπέδη στην πρόθεση μη αρτιμελών ή με άλλα προβλήματα αναπηρίας ατόμων να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την κατάληψη θέσης στα καθήκοντα της οποίας μπορούν πλήρως να ανταποκριθούν.
Περαιτέρω, στο άρθρο 17 του Ν. 2190/1994, στο οποίο διαλαμβάνονται τα της διενέργειας διαγωνισμού για πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για συγκεκριμένους κλάδους και κατηγορίες θέσεων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα απουσιάζει η πρόβλεψη για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία προβλέπεται να είναι αποκλειστικά γραπτή, ατόμων με έλλειψη σωματικών δεξιοτήτων προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε γραπτή διαδικασία, απολύτως ικανών όμως να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της θέσης που πρόκειται να πληρωθεί.
Με την παρ. 3 του άρθρου 3 της προτεινόμενης ρύθμισης παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με κανονιστική απόφαση του να πληρώσει το υφιστάμενο θεσμικό κενό προκειμένου να συμμετέχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 21909/1994 άτομα ικανά να εκτελέσουν τα καθήκοντα της οικείας θέσης αφού διαγωνιστούν με άλλο τρόπο (π.χ. προφορικά ή με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή) πλην της κοινής γραπτής εξέτασης».
Έτσι, η νέα διάταξη με τίτλο «Τρόπος εξέτασης ατόμων με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων» έχει ως εξής:
1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., ο οποίος κυρώθηκε με το Ν. 2683/1998 (ΦΕΚ 19 Α’) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Υπάλληλοι διορίζονται όσοι έχουν την υγεία που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της αντίστοιχης θέσης. Η έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων δεν εμποδίζει την πρόσληψη, εφόσον ο υπάλληλος με την κατάλληλη και δικαιολογημένη τεχνική υποστήριξη μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα της αντίστοιχης θέσης. Ειδικές διατάξεις για το διορισμό ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν θίγονται».
2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 του ανώτερου Κώδικα οι λέξεις «η υγεία και αρτιμέλεια των υποψηφίων υπαλλήλων» αντικαθίσταται από τις λέξεις «η υγεία και η φυσική καταλληλότητα των υποψηφίων υπαλλήλων να ασκήσουν τα καθήκοντα της αντίστοιχης θέσης».
3. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 17 του Ν. 2190/1994 (όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 2 του Ν. 2527/1997 (ΦΕΚ 206 Α’) προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Α.Σ.Ε.Π., καθορίζονται ο τρόπος εξέτασης, η συγκρότηση ειδικής επιτροπής, όπου απαιτείται, και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διαδικασία συμμετοχής στους διαγωνισμούς ατόμων των οποίων οι φυσικές σωματικές δεξιότητες δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή σε αυτούς με γραπτή διαδικασία. Με την ίδια απόφαση μπορεί να ορίζεται ως προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό η πιστοποίηση από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή της φυσικής καταλληλότητας του υποψηφίου να ασκήσει τα καθήκοντα της θέσης για την κατάληψη της οποίας πρόκειται να διαγωνιστεί».