Βασισμένη στα οξυδερκή και αισιόδοξα αυτοβιογραφικά κείμενα του Καλιφορνέζου δημοσιογράφου και ποιητή Mark O’Brien (1949-1999), η ταινία «The Sessions» παρουσιάζει την ιστορία ενός άντρα που είναι εξαρτημένος από «μεταλλικό πνεύμονα» για να αναπνέει, και που αποφασίζει σε ηλικία 38 ετών να κάνει σεξ για πρώτη φορά στη ζωή του. Με τη βοήθεια των θεραπευτών του και την παρότρυνση του ιερέα του, οργανώνεται για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Μια ταινία άκρως απολαυστική, με έξυπνο χιούμορ και πολύ καλές ερμηνείες, που σάρωσε τα διεθνή βραβεία το 2012!
Ο Mark O’Brien (που τον υποδύεται στην ταινία ο ηθοποιός John Hawkes) γεννήθηκε το 1949 και προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα όταν ήταν ακόμα παιδί, το 1955, με συνέπεια να αποκτήσει σοβαρή αναπηρία με πλήρη παράλυση του σώματός του κάτω από το λαιμό. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ανέπνεε με τη μηχανική υποστήριξη ενός κυλινδρικού «μεταλλικού πνεύμονα» (iron lung), αλλά κατάφερε -μέσα στο μεταλλικό πνεύμονα- να σπουδάσει στο University of California στο Berkeley, να γράψει τα ποιήματα και τα άρθρα του και να υπερασπιστεί μαχητικά τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Το χρονικό της ζωής του O’Brien’s είχε επίσης καταγραφεί το 1996, στο ντοκιμαντέρ «Breathing Lessons: The Life and Work of Mark O’Brien», σε σκηνοθεσία της Jessica Yu, που επίσης βραβεύτηκε με το Academy Award for Best Documentary Short.
Ο Mark O’Brien υπήρξε επίσης συνιδρυτής του μικρού εκδοτικού οίκου «Lemonade Factory», που είχε αποκλειστικό στόχο την έκδοση των ποιητικών έργων συγγραφέων με αναπηρία. Ο ίδιος είχε συγγράψει αρκετές ποιητικες συλλογές, όπως το έργο «Breathing», καθώς και την αυτοβιογραφία του με τίτλο «How I Became a Human Being: A Disabled Man’s Quest for Independence». Σε ηλικία 38 ετών προσέλαβε την επαγγελματία θεραπεύτρια του σεξ (sex surrogate), Cheryl Cohen Greene (που την υποδύεται στην ταινία η ηθοποιός Helen Hunt), για να τον βοηθήσει να κάνει για πρώτη φορά σεξ.
Ωστόσο, η ταινία «The Sessions» δεν βασίζεται στο βιβλίο, αλλά σε ένα άρθρο τού O’Brien με τίτλο «On Seeing a Sex Surrogate», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Sun, το 1990, και περιέγραφε τις σεξουαλικές εμπειρίες που είχε ο ίδιος με την Greene.
Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας «The Sessions», Ben Lewin, έχει ο ίδιος αναπηρία από πολιομυελίτιδα, και διάβασε πρώτη φορά στο internet για τις εμπειρίες του O’Brien με τη θεραπεύτρια του σεξ στο γνωστό άρθρο «On Seeing a Sex Surrogate», καθώς έψαχνε υλικό για να γράψει μια κομεντί με θέμα το sex και τους ανθρώπους με αναπηρία. «Ένιωσα πως αν κατάφερνα να προκαλέσω με μια ταινία όσα είχε εκείνος εμπνεύσει σε μένα με τα γραπτά του, τότε ενδεχομένως να δημιουργούσα κάτι πραγματικά δυνατό», λέει ο Lewin. Κατά τη συγγραφή του σεναρίου, ο Lewin επηρεάστηκε και από τα προσωπικά του βιώματα με την πολιομυελίτιδα, ενώ συνεργάστηκε στενά με τη Susan Fernbach, τη σύντροφο του O’Brien τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αλλά και με τη θεραπεύτρια του σεξ, Cheryl Cohen Greene.
Η ταινία «The Sessions» κέρδισε το βραβείο κοινού στο Sundance Film Festival το 2012 (κατηγορία U.S. Dramatic).
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Ben Lewin
Ηθοποιοί: John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy
Επίσημη ιστοσελίδα: http://thesessionsmovie.com
Το έργο έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 26 Οκτωβρίου 2012.
Σημείωση του περιοδικού Αυτονομία:
Διαβάστε το πρωτότυπο του κειμένου του άρθρου με τίτλο «On Seeing a Sex Surrogate» που δημοσιεύθηκε το 1990 στο περιοδικό The Sun, από τον ίδιο τον Mark O’Brien, καθώς και τη μετάφρασή του στην ελληνική γλώσσα στο www.disabled.gr (ενότητα Sex & Σχέσεις).