Τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος χρησιμοποιούνται σήμερα με επιτυχία στη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενειών του αιμοποιητικού συστήματος (π.χ., διάφορες μορφές λευχαιμίας ή λεμφώματος, κληρονομικές παθήσεις του αίματος, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η μεσογειακή αναιμία), παθήσεων του ανοσοποιητικού συστήματος και διαταραχών του μεταβολισμού (π.χ. σύνδρομο Hurler).
Η σύγχρονη έρευνα στρέφεται στην επέκταση της χρήσης των βλαστικών αυτών κυττάρων και σε άλλα είδη ασθενειών. Καρδιολογικές παθήσεις, νευρολογικής φύσεως διαταραχές (π.χ. Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, εγκεφαλικό επεισόδιο), διαβήτης τύπου 1, οστεοαρθρίτιδα είναι μερικές από τις περιπτώσεις για τις οποίες οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος σύντομα θα μπορέσουν να δώσουν θεραπευτικές λύσεις.
Κατά τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιούνται για να ξαναχτίσουν το αιμοποιητικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Για να είναι επιτυχής η διαδικασία, τα βλαστικά κύτταρα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατά με τα κύτταρα του ασθενούς. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 10.000 μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται εναλλακτικά με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Η αυτόλογη χρήση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων αποτελεί ευρέως διαδεδομένη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση αιματολογικών νοσημάτων, συμπεριλαμβανόμενης της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, σύμφωνα με τον Dr. D. S. Krausse του Massachussetts General Hospital στη Βοστόνη. Σπουδαίο γεγονός αποτελεί και η δημοσίευση τον Ιανουάριο στο έγκυρο έντυπο «PEDIATRICS» (Volume 119, Number 1, January 2007) σχετικά με την αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου σε ένα 3χρονο κοριτσάκι που έπασχε από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Μετά την εφαρμογή χημειοθεραπειών και θεραπειών ακτινοβολίας ακολούθησε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου της που είχαν φροντίσει να φυλάξουν οι γονείς της σε οικογενειακή τράπεζα. 20 μήνες μετά τη μεταμόσχευση, η υγεία του μικρού κοριτσιού πηγαίνει πολύ καλά, έχοντας απαλλαγεί πλήρως από τη σοβαρή αυτή ασθένεια.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των βλαστικών κυττάρων, τα οποία προέρχονται από το αίμα του ομφαλίου λώρου και του πλακούντα, συγκριτικά με αυτά του μυελού των οστών, είναι τα εξής:
**Η ηλικία των κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι μηδενική, συνεπώς δεν έχει επέλθει καμία ηλικιακή φθορά, σε αντίθεση με αυτά του μυελού των οστών, τα οποία έχουν την ηλικία του δότη.
**Παρουσιάζουν λιγότερες επιπλοκές στην εφαρμογή τους.
**Είναι άμεσα διαθέσιμα, μέσω της διαδικασίας κατάψυξης και κρυοσυντήρησης.
**Υπάρχουν λιγότερες καθυστερήσεις στη μεταμόσχευση, αφού κάποιες φορές οι δωρητές μυελού των οστών αλλάζουν γνώμη.
**Στην περίπτωση φύλαξης των βλαστικών κυττάρων του μωρού σε οικογενειακή τράπεζα, το δείγμα είναι άμεσα διαθέσιμο και απολύτως συμβατό 100% με το ίδιο το παιδί και κατά 25%-50% συμβατό με άλλα μέλη της οικογένειας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/12/2007