Έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει ο αυξημένος αριθμός θανάτων ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι υποβάλλονταν σε εντατική θεραπεία για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα τους. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times», εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 10.000 άτομα διακόπηκε.
Για πολλές δεκαετίες, οι ερευνητές πίστευαν ότι, αν οι διαβητικοί καταφέρουν να μειώσουν το σάκχαρο σε κανονικά επίπεδα, δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακό επεισόδιο. Κι όμως! Η ομάδα που πιο επισταμένως υποβαλλόταν σε θεραπεία και ελέγχους για να διατηρεί χαμηλά το σάκχαρο (αιμοσφαιρίνη A1C, κοντά στο 6%), είχε 54 θανάτους περισσότερους από την ομάδα που υποβαλλόταν σε ηπιότερη παρακολούθηση, με μικρότερες δόσεις ινσουλίνης (αιμοσφαιρίνη μεταξύ 7%-7,9%). Οι γιατροί της έρευνας, που διεξάγεται με την επιστασία της Αμερικανικής Ενωσης Διαβήτη, εξέτασαν διεξοδικά τον ρόλο των σκευασμάτων που ελάμβαναν οι ασθενείς, αλλά ενοχοποιητικά στοιχεία για τους θανάτους δεν προέκυψαν για κανένα από αυτά.
Η θλιβερή εξέλιξη της ιατρικής έρευνας, που διεξαγόταν τα τελευταία 4 χρόνια, γεννά σοβαρά ερωτηματικά και ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης του διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής της μελέτης προειδοποιούν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι σε στενή συνεργασία με τους γιατρούς τους και να μη λαμβάνουν μόνοι αποφάσεις για τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν.
«Πρόκειται για ένα στατιστικό αποτέλεσμα, από το οποίο δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Κάθε διαβητικός είναι ξεχωριστή περίπτωση και δεν ξεκινούν όλοι από το ίδιο σημείο», σχολίασε ο καθηγητής Σωτήρης Ράπτης, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου για τον Διαβήτη, τονίζοντας πως η καλή ρύθμιση του σακχάρου αποτελεί το Α και το Ω για τη διατήρηση της καλής υγείας του διαβητικού ασθενή. «Οσοι έχουν καλά ρυθμισμένο σάκχαρο, έχουν λιγότερες επιπλοκές, και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», καταλήγει ο καθηγητής.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/02/2008