Οι έρευνες στο Karolinska Insititutet έδειξαν πως οι μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων βοηθούν στη θεραπεία κακώσεων νωτιαίου μυελού. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα έντονου πόνου, που μπορεί να αποφευχθούν, αν ενσωματωθεί στα κύτταρα αυτά ένα γονίδιο που ελέγχει τη διαδικασία ωρίμανσής τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον σχεδιασμό των δοκιμών θεραπείας με βλαστικά κύτταρα σε άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού.
Οι κακώσεις νωτιαίου μυελού καθηλώνουν 150 Σουηδούς σε αναπηρικό αμαξίδιο, κάθε χρόνο.
Ο τραυματισμός προκαλεί την απώλεια κινητικότητας και αισθητικότητας κάτω από το επίπεδο βλάβης.
Μια ομάδα έρευνας στο Karolinska Institutet απέδειξε ότι η εισαγωγή βλαστοκυττάρων σε αρουραίους με τέτοιον τραυματισμό, είχε θετικά αποτελέσματα, αν και είναι δίκοπο μαχαίρι: ενώ η έγχυση βλαστικών κυττάρων στην τραυματισμένη περιοχή του μυελού βελτιώνει την κινητική λειτουργικότητα κάτω από το επίπεδο της βλάβης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρουραίοι παρουσίαζαν μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο πάνω από το σημείο της βλάβης.
Στην επανάληψη της έρευνας, ένα ειδικό γονίδιο, το neurogenin-2, προστέθηκε στα βλαστικά κύτταρα κατά την ανάπτυξη της καλλιέργειάς τους. Όταν τα κύτταρα αυτά που περιείχαν το γονίδιο, μεταμοσχεύτηκαν στην τραυματισμένη περιοχή, ο πόνος μειώθηκε, ενώ η κινητικότητα βελτιώθηκε. Επίσης, η αισθητικότητα κάτω από το επίπεδο της βλάβης, βελτιώθηκε εξίσου.
Η αύξηση της ευαισθησίας στον πόνο, θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα του ότι πολλά βλαστικά κύτταρα μετατρέπονται σε astrocytes, ένα είδος νευρογλοιακών κυττάρων, που ενισχύουν την ανάπτυξη νευρώνων υπεύθυνα για τον πόνο στον νωτιαίο μυελό, εκλύοντας ουσίες που βοηθούν στην ανάπτυξη αυτή.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παρουσία του neurogenin-2, ενός «αντιγραφικού παράγοντα» που ρυθμίζει τη δραστηριότητα άλλων γονίδιων κατά τη διαδικασία ωρίμανσης των βλαστικών κυττάρων, μειώνει την ανάπτυξη των astrocytes, και ενισχύει τον σχηματισμό oligodendrocytes, ενός άλλου τύπου νευρογλοιακών κυττάρων, που διαμορφώνουν τις αποθήκες μυελίνης γύρω από τους νευρώνες. Ο μικρός αριθμός astrocytes, που αναπτύχθηκαν από τα βλαστικά κύτταρα που φέρουν το γονίδιο neurogenin-2, αντιστοιχεί στη μείωση της ανάπτυξης «νευρώνων πόνου». Ο αυξημένος αριθμός oligodendrocytes, που αναπτύχθηκαν στα κύτταρα αυτά, αντιστοιχεί στη δημιουργία μιας λευκής ουσίας που αποτελείται από νευρικές ίνες επενδυμένες από μυελίνη, στην τραυματισμένη περιοχή.
Με τη βοήθεια της λειτουργικής απεικόνισης με τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας, η ομάδα του κέντρου Karolinska, κατάφερε για πρώτη φορά να επιτύχει την επαναφορά της αισθητικότητας σε άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού. Ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνικής της μαγνητικής τομογραφίας, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων των πειραμάτων σε ζώα και ανθρώπους, αν, και όταν, εφαρμοστούν οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι για την αποκατάσταση των κακώσεων νωτιαίου μυελού σε ασθενείς.
Τα παραπάνω προέρχονται από αποσπάσματα ειδήσεων που εκδίδει το Karolinska Institutet.
Μετάφραση: Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com