Ο δρ Wise Young πρωτοχρησιμοποίησε τον όρο «θεραπεία» σε σχέση με την δουλειά του μετά από συζήτηση με τον Christopher Reeve, τον ήρωα «Σούπερμαν», που απέκτησε υψηλή τετραπληγία σε ένα ιππικό ατύχημα το 1995.
Ο Reeve, ψάχνοντας για βοήθεια, επικοινώνησε μαζί του και τελικά έγιναν φίλοι. Ο ηθοποιός πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια το 2004, σε ηλικία 52 ετών, έχοντας αφιερώσει την ζωή του στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τις κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) και την έρευνα πάνω στα βλαστοκύτταρα.
Ο Young πιστεύει ότι η θεραπεία είναι πιο κοντά από ποτέ, χάρη στις ρηξικέλευθες κλινικές δοκιμές με τα βλαστοκύτταρα που γίνονται στην Κίνα. «Ο κόσμος νομίζει ότι το κάνω αυτό στην Κίνα γιατί ο G.W.Bush το 2001 έκοψε τις επιχορηγήσεις σε αυτές τις έρευνες, αλλά εγώ το ξεκίνησα εδώ το 2005, εξαιτίας μιας γυναίκας, της Sang Lan».
Η Sang έσπασε την σπονδυλική της στήλη το 1998 και γνώρισε τον Young κάνοντας αποκατάσταση. Οι γονείς της τον ρώτησαν αν θα βρεθεί ποτέ θεραπεία, και η ίδια, αφότου γύρισε στην Κίνα, αναρωτιόταν πώς θα συνεχίζει τις θεραπείες της εκεί. «Η Κίνα ήταν αρκετά φτωχή και οπισθοδρομική τότε, και η ίδια δεν πίστευε ότι θα κατάφερνε να βρει κάποια θεραπεία εκεί».
Έτσι, δημιουργήθηκε το China Spinal Cord Injury Net, το μεγαλύτερο δίκτυο κλινικών δοκιμών για θεραπείες κακώσεων νωτιαίου μυελού. Εγκαθιδρύθηκε το 2005 στο Χονγκ-Κονγκ, και θα επεκταθεί σε Ευρώπη, Ινδία και Η.Π.Α.
«Δοκιμάζουμε κύτταρα αίματος από τον ομφάλιο λώρο στον νωτιαίο μυελό, σε συνδυασμό με θεραπείες λιθίου». Σε περίπου 20 κέντρα στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταιβάν, εισάγουν βλαστοκύτταρα στους τραυματισμένους νωτιαίους μυελούς των ασθενών –με σκοπό την αναγέννηση των νευρώνων-, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται λίθιο για να ενισχύσει την ανάπτυξη των νευρικών ινών.
Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με την ανάκτηση κίνησης. «Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι η διαδικασία δείχνει να είναι ασφαλής, καθώς σε κανέναν δεν μειώθηκε η κινητικότητα. Δεν περιμένουμε να αρχίσει ο κόσμος να τρέχει σε μαραθώνιο, η αναγέννηση κυττάρων είναι μια αργή διαδικασία».
Οι δοκιμές περιλαμβάνουν και εντατικές ασκήσεις, όπου οι ασθενείς κρατάνε τους μύες τους σε φόρμα. Ο ίδιος ο Reeve έκανε δύο ώρες γυμναστική καθημερινά. «Οι οικογένειές τους είναι εκεί και τους ενθαρρύνουν. Αυτή η ατμόσφαιρα σε βοηθάει να συνεχίζεις τόσες ώρες ασταμάτητα».
Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας είχε ως επακόλουθο την δραματική αύξηση των τροχαίων και των εργατικών ατυχημάτων. Από το 1995 και μετά, δεκαπλασιάστηκε ο ρυθμός των χρόνιων κακώσεων νωτιαίου μυελού, και 80.000 άνθρωποι προστίθενται στην λίστα κάθε χρόνο. Η ανάγκη για θεραπεία οδήγησε μερικούς καιροσκόπους να προσφέρουν θεραπείες με βλαστοκύτταρα σε υψηλές τιμές χωρίς καμία κλινική απόδειξη για την αποτελεσματικότητά τους.
«Τέτοια προβλήματα, όμως, υπάρχουν παντού. Το σημαντικό είναι ότι η Κίνα πλέον ανταγωνίζεται τις Η.Π.Α στα θέματα των κακώσεων νωτιαίου μυελού, και ίσως να μην αργήσει η μέρα που η θεραπεία όντως θα έρθει από την Κίνα.»
Ο Young δεν παίρνει ελαφρά τον όρο «θεραπεία».
«Πριν να συναντήσω τον Reeve ήμουν διστακτικός στο να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο… Είναι πολύ τρομακτικό να χρησιμοποιείς μια τέτοια λέξη, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεσμεύεσαι σε ένα στόχο την στιγμή που οι περισσότεροι επιστήμονες δεν νιώθουν άνετα να το κάνουν».
«Μπορεί να μην καταφέρουμε να κάνουμε το σώμα ίδιο με πριν, αλλά θα φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα φαίνεται ότι έχει υπάρξει τραυματισμός και αυτός είναι ένας στόχος επιτεύξιμος».
Πηγή: medicalxpress.com
Απόδοση στα ελληνικά: Θάλεια Κιούση
Περιοδικό Αυτονομία (πρώην περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ) – http://www.disabled.gr/ Μάρτιος 2012.