Στην Καθημερινή διαβάσαμε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με αναπηρία στην πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης, τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, παρά το γεγονός πως φοιτούν ή εργάζονται πάνω από 150 άτομα με αναπηρία, αυτά σπάνια εμφανίζονται στους χώρους της πανεπιστημιούπολης, μιας και στις 14 από τις 30 σχολές του ΑΠΘ η πρόσβαση με αμαξίδιο είναι απαγορευτική και στις υπόλοιπες είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Οι φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας, σε συνεργασία με άτομα με αναπηρία, συγκρότησαν την άτυπη ομάδα «Ανάπηρη Πόλη», προκειμένου να χαρτογραφήσουν τα προβλήματα προσβασιμότητας της πανεπιστημιούπολης. Μεταξύ των ευρημάτων τους, ήταν: κτίρια και αμφιθέατρα προσβάσιμα μόνο από σκάλες, έλλειψη ειδικών χώρων υγιεινής ή κλειδωμένες τουαλέτες για ΑμεΑ, ράμπες αναπήρων αποκλεισμένες από σταθμευμένα αυτοκίνητα και κακοτεχνίες που ακυρώνουν τις όποιες υποδομές.
Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε:
- Παντελής έλλειψη προσβάσεων (ράμπες) στην Ιατρική, τη Γεωπονική Σχολή και τα λυόμενα της Καλών Τεχνών.
- Η ράμπα της Φοιτητικής Λέσχης οδηγεί σε πολύ στενό διάδρομο, όπου δεν χωράει το αμαξίδιο και εκείνη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης έχει μεγάλη κλίση.
- Στις 16 σχολές όπου υπάρχουν ειδικές τουαλέτες, αυτές είναι διαρκώς κλειδωμένες ή χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι, όπως συμβαίνει στη Θεολογική Σχολή, ενώ συνήθως πάσχουν από κακοτεχνίες που τις καθιστούν άχρηστες.
- Τα ειδικά αναβατόρια κλίμακας, που τοποθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις σκάλες των κτιρίων του ΑΠΘ, είναι συνήθως κλειδωμένα ή δεν λειτουργούν λόγω τεχνικής βλάβης, όπως στην Πολυτεχνική Σχολή.
- Στα εργαστήρια δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναπήρους.
- Απολύτως προσβάσιμος είναι ο νέος «πύργος» της Παιδαγωγικής Σχολής, το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών στη Σταυρούπολη, και η ειδική τουαλέτα του Κτιρίου Διοίκησης.
Η ομάδα «Ανάπηρη Πόλη» επί δύο μήνες επισκεπτόταν τα κτίρια και τους χώρους του ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα κατατεθούν στις πρυτανικές αρχές, προκειμένου να μεριμνήσουν για την επίλυση του προβλήματος.
5/6/2009