Δημιουργία της «πρώτης ελληνικής παιδικής τροφής», εξειδικευμένα παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ο «έξυπνος συνοδηγός» -λογισμικό για tablets και κινητά τηλέφωνα που μειώνει την απόσπαση του οδηγού από το δρόμο, τρισδιάστατη αποτύπωση και απεικόνιση- προβολή χώρων και εκδηλώσεων με παράλληλη δυνατότητα εικονικής περιήγησης είναι μερικές μόνο από τις δέκα καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, που βραβεύτηκαν στο «Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας», που διοργάνωσε το Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, και οι οποίες αναζητούν στρατηγικούς συνεργάτες για την ανάπτυξή τους εντός και εκτός συνόρων.
Ειδοποιός διαφορά του συγκεκριμένου διαγωνισμού, ήταν ότι οι συμμετέχοντες -φοιτητές και απόφοιτοι των τεσσάρων πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, Μακεδονίας, ΑΤΕΙ-Θ και Διεθνές Πανεπιστήμιο), αλλά και απλοί πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος- είχαν συνεχή υποστήριξη από ειδικούς -τόσο από πανεπιστημιακούς, όσο όμως και ανθρώπους της αγοράς- προκειμένου να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα και εφαρμόσιμα ελκυστικά επιχειρηματικά σχέδια.
Το πρώτο βραβείο απέσπασε η επιχειρηματική ιδέα «Panoramic’s» του πολιτικού μηχανικού Κωνσταντίνου Νιχωρίτη, που σύμφωνα με το επιχειρηματικό της σχέδιο θα παρέχει υπηρεσίες διαδραστικής επικοινωνίας (τρισδιάστατη αποτύπωση και απεικόνιση/προβολή χώρων και εκδηλώσεων και εικονική περιήγηση μέσω υπολογιστή).
Τα υπόλοιπα εννέα βραβεία-διακρίσεις απέσπασαν -κατά σειρά κατάταξης- οι επιχειρηματικές ιδέες:
* «LearnWorlds» («Κόσμοι μάθησης») των Γιώργου Παλαιγεωργίου, Φάνη Δεσποτάκη, Παναγιώτη Σιώζου και Αλέξανδρου Σημιτσή. Πρόκειται για μια κοινωνική πλατφόρμα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών για απαιτητικούς δασκάλους και μαθητές.
* «nJOY» των Κατερίνας Λαζαρίδου, Χαράς Τσουβαλά, Στέλιου Κατσούλη, Μαρίας Φλώρου και Πέτρου Καραθανάση. Πρόκειται για μία εταιρεία δημιουργίας παιχνιδιών για παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες, ηλικίας από 3 έως 18 ετών. Οραμα των εμπνευστών της είναι η διεθνής αγορά.
* «NaviDeck» των Φώτη Δημανίδη και Νικόλαου Μαγόπουλου. Το «NaviDeck» είναι ένα λογισμικό για tablets και κινητά τηλέφωνα, που μέσω φωνητικών εντολών και έξυπνων κινήσεων των χεριών πάνω στην οθόνη της συσκευής δημιουργεί έναν «έξυπνο συνοδηγό», με στόχο την αποτροπή της απόσπασης της προσοχής του οδηγού από το δρόμο.
* «Health Prevent Alerts» των Θεόδωρου Πλούμη και Σοφίας Δάμπαλη. Πρόκειται για ένα online σύστημα ειδοποιήσεων με στόχο την πρόληψη ιατρικών παθήσεων και την προώθηση των προληπτικών εξετάσεων.
* «Διαδραστική Σελίδα Δυσλεξίας» των Κατερίνας Καστρίτση και Αιμιλίας Τσαμαγδούπη. Πρόκειται για έναν διαδραστικό ιστότοπο για τα δυσλεκτικά παιδιά και τους γονείς τους και παρέχει ηλεκτρονικά βοηθήματα με μουσική, σχολικά και εξωσχολικά βιβλία ηχογραφημένα, μαθήματα ορθογραφίας κ.ά.
* «AMiGo» (Agility & Motivation in Gym Operations-Γυμναστική με..μετακινήσεις), των Κυριάκου Θεοχάρους και Ευστρατίας Σαλτερή.
Πρόκειται για την πρώτη ελληνική επιχείρηση, που αποσκοπεί να συνδυάσει αθλητικές και γυμναστικές υπηρεσίες, με σκοπό να προσφέρει κίνητρο ευελιξίας στους χρήστες χώρων αθλητισμού και γυμναστικής.
Σύμφωνα με το επιχειρηματικό της πλάνο, η AMiGO θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τη σεζόν 2014-2015 και θέλει να επεκταθεί σταδιακά στις έξι πολυπληθέστερες περιοχές της Ελλάδος (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο).
* «ΜΑΝΑ» από ομάδα νέων ανθρώπων με εκπαίδευση στον τομέα των τροφίμων, που επιχειρούν να δημιουργήσουν την «πρώτη ελληνική παιδική τροφή». Σύμφωνα με την εκπρόσωπό τους, Κυριακή Παναγιώτου, επιλέγουν από την αρχή μέχρι το τέλος επιλεγμένη πρώτη ύλη από συνεργαζόμενους Ελληνες αγρότες και χρησιμοποιούν παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με βάση τη μεσογειακή διατροφή.
* «i-point» (Φάρος Πληροφόρησης – εναλλακτική μέθοδος σήμανσης και πληροφόρησης για το κοινό και για άτομα με προβλήματα όρασης). Την ιδέα εμπνεύστηκε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η κα. Αραβέλλα Σαλονικίδου, η οποία πλαισιώνεται από τις κ.κ. Αγνή Κόλια, Δέσποινα Τσιναλίδου και Μαρία Σαλονικίδου.
* «MyLiveGym» των Γιάννη Τριανταφυλλίδη και Στέλλας Αντωνίου. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό διαδικτυακό γυμναστήριο -το πρώτο στην Ελλάδα- που παρέχει online ασκήσεις, τόσο σε πραγματικό χρόνο, όσο και σε μαγνητοσκόπηση.
Ο διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης-Εθνική Υπηρεσία και τη γενική γραμματεία Νέας Γενιάς και υποστηρίχθηκε από την Εθνική Τράπεζα, το Γραφείο Διασύνδεσης του ΑΠΘ, το δήμο Παύλου Μελά και τις εταιρείες ErgoQ και Αναπτυξιακή Προοπτική.
ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΡΗ – vveg@naftemporiki.gr
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013