Μετά το «σοκ» του εργασιακού, η κυβέρνηση ανοίγει σήμερα και το «φάκελο δημόσια διοίκηση», ενώ στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει την άλλη Παρασκευή θα ανακοινωθεί το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για την υγεία, όπως είχε προανεγγείλει ο πρωθυπουργός πριν από τρεις μέρες.
Η ομοβροντία των κυβερνητικών παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής είναι προσωπική επιλογή του κ. Σημίτη, ο οποίος έχει τονίσει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο, να επιτευχθούν στη δεύτερη τετραετία οι στόχοι της πολιτικής του σε τομείς που είχαν παραμεληθεί και να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα στη λεγόμενη «καθημερινότητα» του πολίτη. Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθούν οι βασικοί άξονες του σχεδίου της κυρίας Παπανδρέου (πέραν των ρυθμίσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή, του οποίου η σημαντικότερες ρυθμίσεις δημοσιεύονται παρακάτω) για την αναμόρφωση βασικών τομέων της δημόσιας διοίκησης. Μεταξύ αυτών είναι η παράκαμψη του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις και η λειτουργία ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών και κατά τις απογευματινές ώρες.
Συγκεκριμένα, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο επιδιώκεται η μεταβολή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, «ώστε να καταστούν πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά διάφορα σώματα και αρχές της αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών». Συγκεκριμένα με τις διατάξεις το νομοσχεδίου ρυθμίζονται α) θέματα του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης β) θέματα πρόσληψης ατόμων με έλλειψή φυσικών σωματικών δεξιοτήτων, θέματα υπηρεσιακής κατάστασης προσωπικού του δημοσίου, ισότητας των δύο φύλων και λειτουργίας και προσωπικού των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και αποφασίζεται γ) σύσταση Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ελεγκτές δημόσιας διοίκησης
Για το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης τροποποιούνται οι σχετικές διατάξεις του ν. 2477/97 και ρυθμίζονται τα ακόλουθα:
– Το σώμα αυτό ορίζεται εφεξής ως συντονιστής όλων των σωμάτων ελέγχου και επιθεώρησης της Δημόσιας Διοίκησης, πλην των σωμάτων οικονομικής επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και περιέρχεται στην αρμοδιότητά του και ο έλεγχος των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
– Συνίσταται μια θέση μετακλητού Ειδικού Γραμματέα, ο οποίος προίσταται του ΣΕΕΔΔ.
– Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης στο ΣΕΕΔΔ της διενέργειας προανακριτικών πράξεων για τα ποινικά αδικήματα των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα τα οποία τελούνται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
– Ορίζεται η κατά τόπον αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, όσον αφορά τις εκθέσεις που διαβιβάζονται από το ΣΕΕΔΔ και τελούνται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
– Το ΣΕΕΔΔ υποβάλλει κάθε Μάρτιο έκθεση στην οποία καταγράφονται οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από τα σώματα επιθεωρήσεων και ελέγχων της Δημόσιας Διοίκησης με τις γενικές και ειδικές παρατηρήσεις στα αντικείμενα της αρμοδιότητας κάθε σώματος.
Εθνικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης του Εθνικού Συμβουλίου διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το νέο αυτό συμβούλιο θα αποτελεί όργανο διαβούλευσης της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά και τα πολιτικά κόμματα, ενώ η συγκρότησή του θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Το συνιστώμενο συμβούλιο επικουρείται στο έργο του από γραμματεία που στελεχώνεται από υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών. Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με κοινή υπουργική απόφαση του ύψους της αμοιβής στους υπαλλήλους που υπηρετούν στη γραμματεία του ανωτέρω συμβουλίου.
Παρέχεται επίσης η δυνατότητα σύστασης στις έδρες Περιφερειακών Συμβουλίων Διοικητικής Μεταρρύθμισης με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία ορίζεται η σύνθεση, συγκρότηση και ο τρόπος λειτουργίας τους.
Η εφαρμογή του νέου νόμου θα σημαίνει δαπάνη ύψους 296.430.000 δρχ.
Προσλήψεις ατόμων με ειδικές ανάγκες
Για τις προσλήψεις ατόμων με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων και για την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού του δημοσίου, αναδιατυπώνονται οι διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα που αναφέρονται στην υγεία των διοριζομένων.
Σε ότι αφορά τα θέματα της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων προβλέπεται ότι:
– Επεκτείνεται η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 23 του ν. 2738/99 και παρέχεται η δυνατότητα μετάταξης σε υπουργεία και στους αποσπασμένους επί πενταετία τουλάχιστον σε αυτά υπαλλήλους που έχουν διοριστεί σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημοσίου τομέα που έχουν παιδί με βαριά ηθικά ή ψυχοσωματικά προβλήματα και ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
– Τροποποιείται η διάταξη που προέβλεπε το διορισμό σε υπηρεσία του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα ενός μέλους της οικογένειας θανόντος εργαζομένου στις υπηρεσίες αυτές και ορίζεται ότι ο εν λόγω διορισμός συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζόμενου από τις συνταξιοδοτικές ή άλλες οικονομικές απαιτήσεις έναντι του φορέα στον οποίο παρείχε την εργασία του ή ήταν ασφαλισμένος ο θανών.
– Διασφαλίζεται η συμμετοχή των δύο φύλων στα υπηρεσιακά και διοικητικά συμβούλια ή άλλα συλλογικά όργανα διοίκησης Ν.Π.Δ.Δ ή Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και στα υπηρεσιακά συμβούλια των δημοσίων υπηρεσιών.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 21 Ιουλίου 2000