Τι είναι η Ανεξάρτητη Διαβίωση ;
Οι Αρχές της ΑΔ.
Βασικά Προγράμματα.
Η φιλοσοφία της ΑΔ στον Καναδά.
Τι είναι η Ανεξάρτητη Διαβίωση ;
Ανεξάρτητη Διαβίωση μπορεί να έχετε ακούσει για αυτή, αλλά γνωρίζετε πραγματικά περί τίνος πρόκειται ; Η προσέγγιση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΑΔ) αναγνωρίζει το δικαίωμα των πολιτών με αναπηρίες να αποκτούν έλεγχο της ζωής τους, εξετάζοντας επιλογές, λαμβάνοντας αποφάσεις, ακόμη και αναλαμβάνοντας το όποιο ρίσκο.
Η λογική της Ανεξάρτητης Διαβίωσης έγκειται στο γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρίες είναι ειδικοί στην αναγνώριση των αναγκών τους και ικανοί να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τα ζητήματα αναπηρίας. Η φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται οι ίδιοι τη ζωή τους, να λαμβάνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις τους, να κάνουν οι ίδιοι τα λάθη τους και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινότητα που ανήκουν.
Οι Αρχές της Ανεξάρτητης Διαβίωσης
Η φιλοσοφία της ΑΔ γίνεται πραγματικότητα μέσω των Κέντρων Πληροφόρησης για την Ανεξάρτητη Διαβίωση, ακολουθώντας 4 βασικές αρχές :
1. Ελεγχόμενο από τους Καταναλωτές : η αρχή αυτή δηλώνει ότι τα άτομα που κάνουν χρήση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας ελέγχουν και την παροχή αυτής. Για τα Κέντρα Πληροφόρησης για την Ανεξάρτητη Διαβίωση (ΚΠΑΔ) και για τον Οργανισμό Κέντρων για την Ανεξάρτητη Διαβίωση Καναδά (ΟΚΑΔΚ), αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρίες (καταναλωτές) αποτελούν μέρος του προσωπικού και τουλάχιστον το 51% της ομάδας των διοικούντων. Με τον τρόπο αυτό, στα ΚΠΑΔ και τον ΟΚΑΔΚ η διαχείριση γίνεται από άτομα με αναπηρίες, τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και σε επίπεδο διεύθυνσης.
2. Διασταύρωση Αναπηριών : υπάρχουν πολλές μορφές αναπηρίας και η αρχή της διασταύρωσης αναπηριών σημαίνει ότι τα ΚΠΑΔ και ο ΟΚΑΔΚ πρέπει να ανταποκρίνονται σε όλες αυτές, μέσα από τα προγράμματα και τις πηγές πληροφοριών τους. Σημαίνει, επίσης, ότι η ανταπόκριση αυτή πρέπει να αντανακλάται τόσο στο προσωπικό όσο και τη διεύθυνση.
3. Κέντρα Εστιασμένα στην Κοινότητα : τα ΚΠΑΔ πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινότητας και είναι υπεύθυνα ενώπιον της. Δεν πρέπει να αντιγράφουν ήδη διαθέσιμες υπηρεσίες της κοινότητας. Από τη στιγμή που όλες οι κοινότητες διαφέρουν και έχουν διαφορετικές ανάγκες, θα διαφέρουν και όλα τα ΚΠΑΔ.
4. Προώθηση της ενσωμάτωσης και πλήρης συμμετοχή : το ΚΠΑΔ είναι υπεύθυνο για την προώθηση της ενσωμάτωσης και της πλήρους συμμετοχής στην κοινότητα. Μέσω των προγραμμάτων του, είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη των καταναλωτών στην επίτευξη της ενσωμάτωσης και της πλήρους συμμετοχής.
Βασικά Προγράμματα
Το Κέντρο Πληροφόρησης για την Ανεξάρτητη Διαβίωση παρέχει τις αρχές της Ανεξάρτητης Διαβίωσης στην κοινότητα. Αν και κάθε ΚΠΑΔ ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάποιας κοινότητας, όλα μαζί διατηρούν ως κοινό στοιχείο τις αρχές της ΑΔ και τα βασικά προγράμματα. Τα βασικά προγράμματα, που έχουν υλοποιηθεί κατά διαστήματα σε κάθε ΚΠΑΔ, είναι τα εξής :
1. Πληροφόρηση : πολύ απλά, το πρόγραμμα Πληροφόρησης ανταποκρίνεται σε αιτήματα καταναλωτών. Ο συντονιστής του προγράμματος αυτού μπορεί να βρει τις απαιτούμενες πληροφορίες ή να παραπέμψει τον πελάτη σε άλλη κοινοτική υπηρεσία του προγράμματος του ΚΠΑΔ.
2. Συμβουλευτική Ομοτίμων : μερικές φορές είναι ευκολότερο να λύσεις ένα πρόβλημα αν μπορείς να μιλήσεις με κάποιον που είναι ή ήταν σε παρόμοια κατάσταση. Συμβουλευτική Ομοτίμων σημαίνει καταναλωτές να μιλάνε με καταναλωτές και να υποστηρίζουν άλλους καταναλωτές.
3. Ενίσχυση της Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για την Ανεξάρτητη Διαβίωση : μέσα από κατάλληλα προγράμματα, υποστήριξη και συμβουλευτική, το πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για την ΑΔ βοηθάει άτομα με αναπηρίες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να συνηγορήσουν υπέρ τους.
4. Έρευνα : Το πρόγραμμα Έρευνας ερευνά τις ανάγκες στο πλαίσιο της κοινότητας και κατόπιν προωθεί την ανάπτυξη των υπηρεσιών που θα καλύψουν τις ανάγκες αυτές.
Το πρότυπο της Υπηρεσίας Ανεξάρτητης Διαβίωσης ανοίγει μια εντελώς νέα οδό στην παροχή υπηρεσίας. Αποτελεί πρότυπο παροχής που αναγνωρίζει τη μοναδικότητα της κατάστασης κάθε ανθρώπου και τον ενθαρρύνει να λαμβάνει ενημερωμένες αποφάσεις και , κυρίως, να αναλαμβάνει την ευθύνη της ίδιας του της ζωής, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο εμπεριέχει κίνδυνο.
Για χρόνια, η κοινή πρακτική μέθοδος απαιτούσε την προσπάθεια του ατόμου να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Το πρότυπο της Ανεξάρτητης Διαβίωσης σχεδιάστηκε για να προσαρμόσει το περιβάλλον στις ανάγκες του ατόμου, σε αντίθεση με εκείνο που ήθελε να αλλάξει το άτομο για να ταιριάζει με το περιβάλλον.
Η διαδικασία αυτή παροχής υπηρεσίας προσδίδει στο άτομο αυτοπεποίθηση σε κάθε του βήμα. Όταν οι υπάρχουσες επιλογές δεν παρέχουν αποδεκτή εναλλακτική λύση, η εν λόγω διαδικασία ενθαρρύνει και υποστηρίζει τους ανθρώπους για την ανεύρεση των δικών τους λύσεων. Τους ενθαρρύνει να επικεντρώνονται στους φραγμούς της κοινωνίας περισσότερο, παρά στην πεποίθηση ότι η αναπηρία τους αποτελεί αυτή καθ αυτή το φραγμό.
Η Φιλοσοφία της ΑΔ στον Καναδά
Η φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης αποτελεί την κινητήρια δύναμη αυτού του νέου κοινωνικού κινήματος που άλλαξε σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται τα συστήματα παροχής υπηρεσιών στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες. Η φιλοσοφία αυτή επικεντρώνεται και κυρίως δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρίες να έχουν πρόσβαση σε πηγές, οι οποίες διασφαλίζουν το δικαίωμα τους να εξετάζουν εναλλακτικές, να κάνουν επιλογές, να αναλαμβάνουν ευθύνες και ρίσκα και τέλος, το δικαίωμα να κάνουν λάθη. Εν ολίγοις, η Ανεξάρτητη Διαβίωση αναγνωρίζει ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν την ίδια ικανότητα να διαχειρίζονται ατομικές αποφάσεις, όπως όλοι οι υπόλοιποι στην κοινωνία του Καναδά. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την πιστή εφαρμογή των τεσσάρων βασικών αρχών. Για να το θέσουμε απλά, η κατανόηση της φιλοσοφίας αυτής ενισχύει την ιδέα ότι οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες μπορούν να υφίστανται ως κάτι περισσότερο από απλές οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες.
Μετάφραση: Στέλλα Παπαδημητρίου, Μεταφράστρια, Διερμηνέας, email: s_papadim@hotmail.com, stella@disabled.gr, stella@disabilitymarketing.org
Διαβάστε το πρωτότυπο στο http://www.cailc.ca/il.htm