Μέτρα ήπιας προσαρμογής του ασφαλιστικού συστήματος, στο «πνεύμα» της ισχύουσας νομοθεσίας «Ρέππα», προτείνει στην κυβέρνηση ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που θα ανακοινώσει τον Ιούνιο.
Συνιστά την πλήρη φοροαπαλλαγή των εισφορών προς τα επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία (που ακόμη βρίσκονται σε εμβρυϊκό στάδιο) αλλά και άμεσο «νοικοκύρεμα» στη διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος.
Πρόκειται για βήματα που δεν απαιτούν κατ’ ουσίαν νέα μεταρρύθμιση, αλλά ορθολογικοποίηση του συστήματος και κίνητρα για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με στελέχη της, υπολογίζει στην γνώμη τόσο του ΟΟΣΑ όσο και του ΔΝΤ καθώς επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το δυναμικό τους για να υπάρξει αποτίμηση της κατάστασης του ασφαλιστικού συστήματος. Ομως, προς το παρόν, δεν έχει αναληφθεί συγκεκριμένη δράση σε σχέση με τις παραπάνω συστάσεις. Αυτές περιέχονται στο προσωρινό κείμενο της έκθεσης του ΟΟΣΑ που γνωστοποιήθηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομίας που διοργάνωσε ο Οργανισμός στο Παρίσι.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ασφαλιστικό σύστημα προκαλεί μεγάλο δημοσιονομικό βάρος (προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν και σε ξεχωριστή έκθεση τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ υψηλή αναλογία μισθού/σύνταξης). Ωστόσο, προς το παρόν, προτείνει ουσιαστικά την χάραξη πολιτικής με βάση τον ισχύων νόμο «Ρέππα».
Θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να ισχύσουν φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων, δηλαδή των επικουρικών ταμείων που είναι αυτοχρηματοδοτούμενα (σήμερα λειτουργεί αυτό της Εθνικής Τράπεζας και ολοκληρώνεται των ΕΤΒΑ και Γενικής).
Ομως, προς το παρόν, δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο για τη φορολογική μεταχείριση. Με σχετική εγκύκλιο έχει διευκρινιστεί ότι εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών αλλά, όπως εξηγούν αρμόδιοι νομικοί κύκλοι, απαιτείται και επίσημη νομοθετική ρύθμιση ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά επίσης ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την καλύτερη διαχείριση των ταμείων ώστε να μειωθεί η εισφοροδιαφυγή και να εξοικονομηθούν με τον τρόπο αυτό σημαντικοί πόροι.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – 15/05/2005