Σε δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις αρχές Ιουνίου διαβάσαμε πως σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ επιχειρείται εκτός των άλλων ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, σε πρώτη φάση με τους μόνιμους γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται με υπερωρίες.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Υγείας, το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει αυστηρότατη εποπτεία των γιατρών σε ό,τι αφορά τα ωράρια εργασίας, ενώ δίνεται οκτάμηνη διωρία στους καθηγητές Ιατρικής, που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Για την πρωτοβάθμια φροντίδα ανακοινώθηκε πως οι μονάδες του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ. Παράλληλα, θεσμοθετείται ειδικό Γραφείο του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο με την εποπτεία του διοικητή, στο οποίο θα καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες όσων δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά και τις υπηρεσίες Υγείας, που τους παρείχε το ΕΣΥ.
Πιο συγκεκριμένα, οι βασικότερες αρχές του σχεδίου νόμου έχουν ως εξής:
- Προσβασιμότητα σε όλους στο ΕΣΥ, ώστε να εκλείψουν οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και οι ασθενείς της περιφέρειας να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας.
- Βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας του συστήματος με αναβάθμιση των δομών και του εξοπλισμού.
- Ορθολογική κατανομή και διαχείριση των πόρων του ΕΣΥ με διαφάνεια και ελέγχους παντού.
- Νέα αρχιτεκτονική των δομών Υγείας, σύμφωνα με τον νέο υγειονομικό χάρτη, που προκύπτει από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
- Θεσμοθέτηση διαδικασιών κοινωνικής λογοδοσίας, όπως το Γραφείο του Πολίτη.
- Ενδυνάμωση του εθελoντισμού για την Υγεία και την Πρόνοια: στόχος είναι να δημιουργηθεί σε κάθε νοσοκομείο ή προνοιακό κέντρο, μητρώο εθελοντών, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες.