Σαφάρι σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, αλλά και των υπολοίπων μισθωτών που διεκδικούν δικαστικά αποζημιώσεις, μισθούς, επιδόματα κ.λπ. εξαπολύει η κυβέρνηση, με στόχο να κρατήσει τα ταμεία «γεμάτα» και να πετύχει την οικονομική και ψυχική εξόντωση των πολιτών που αντιδικούν με το Δημόσιο. Παράλληλα σχεδιάζει να συρρικνώσει τις ομαδικές αγωγές και να «φρενάρει» τις οικονομικές διεκδικήσεις, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.
Mε εγκυκλίους τους προς διάφορες κρατικές υπηρεσίες, οι υπουργοί αρχίζουν να ζητούν από αυτές να μην καταβάλουν τα χρήματα που επιδικάζουν υπέρ των πολιτών οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά να εξαντλούν όλα τα ένδικα μέσα, οδηγώντας τις υποθέσεις μέχρι τέλους στο Συμβούλιο της Eπικρατείας, στον Aρειο Πάγο, στο Eλεγκτικό Συνέδριο.
Τακτική
H απαράδεκτη κυβερνητική τακτική πλήττει κατ αρχήν χιλιάδες υπαλλήλους και συνταξιούχους, που είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα δικαιωθούν δικαστικά αμετάκλητα, αφού πολλές από τις εκκρεμείς υποθέσεις αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα, το ΛAΦKA, πολυτεκνικά επιδόματα, δηλαδή οικονομικές αξιώσεις για νομικά ζητήματα που έχουν λυθεί οριστικά!
H εκδικητική αυτή στάση της πολιτείας για εξάντληση των ενδίκων μέσων σε τέτοιες περιπτώσεις, εξαντλεί και τους πολίτες, ενώ έχει ξεσηκώσει και τους δικαστές γιατί υπερφορτώνονται με υποθέσεις (στα διοικητικά δικαστήρια ξεπέρασαν τις 260.000) που οφείλονται κυρίως στη δυστροπία και την παράνομη συμπεριφορά του Δημοσίου, που εμφανίζεται ως κακοπληρωτής.
Σε εκτέλεση οργανωμένου σχεδίου κατά των πολιτών για να περιοριστούν οι διεκδικήσεις τους σε βάρος του Δημοσίου, η κυβέρνηση μελετά σειρά νομοθετικών μέτρων με τα οποία θα συρρικνώσει τις ομαδικές αγωγές, έτσι ώστε να μπορούν να προσφεύγουν μόνο 50 άτομα μαζί στο ίδιο δικόγραφο (ή και λιγότερα) αντί των 100 που προβλέπονταν σήμερα, ενώ πρόκειται να προωθήσει και άλλα μέτρα περιορισμού των ενδίκων μέσων, αύξησης των χρηματικών ποσών για την πρόσβαση στα διοικητικά δικαστήρια (ή αύξηση του ποσού πέρα από τα οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση – αναίρεση) με συνέπεια να πληγούν οι πιο αδύναμοι οικονομικά, αφού δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις διεκδικήσεις τους.
Ενδικα μέσα
Στόχος της κυβερνητικής αυτής πολιτικής για εξάντληση των ενδίκων μέσων ακόμα και για οικογενειακά επιδόματα, ΛAΦKA κ.λπ. είναι να κρατήσουν οι σχετικές δίκες τουλάχιστον 2 – 3 χρόνια ακόμα και να μετακυλιστεί στην επόμενη κυβέρνηση η υποχρέωση καταβολής των σχετικών ποσών, ελπίζοντας παράλληλα ότι μέχρι τότε θα έχει εγκριθεί και η συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να «μπλοκάρεται» και να μετατοπίζεται χρονικά η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.
Του Aλέξανδρου Aυλωνίτη
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 20/2/2006 8:30:00 πμ