Το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματος μπορεί κάποια μέρα να ενδυναμώσει τα άτομα που υποφέρουν από κακώσεις νωτιαίου μυελού ώστε να περπατήσουν και πάλι, αν η πρόσφατη έρευνα αποδειχτεί σωστή.
Μελέτη που έγινε υπό την καθοδήγηση του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann στο Rehovot του Ισραήλ, προτείνει ότι το «κλειδί» που κρατούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σε θέση να λειτουργούν με αντισώματα τα οποία βοηθούν στην βελτίωση της σπονδυλικής στήλης. Αυτό συνέβη σε εργαστηριακή βάση, σε ποντίκι. Το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε για την αύξηση του αριθμού των ειδικών αυτών αντισωμάτων ονομάζεται Τ- βοηθοί (Τ-helpers). Αυτοί οι Τ-βοηθοί προστατεύουν την μυελίνη, η οποία περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα. Αυτό το εμβόλιο διεγείρει και προστατεύει την ανάπτυξη των αντισωμάτων στη σπονδυλική στήλη, επιτρέποντάς τους να μετατραπούν σε νευρικά κύτταρα. Τελικά, τα ποντίκια που δέχθηκαν το εμβόλιο περπάτησαν ξανά.
Πέρα από το γεγονός ότι η έρευνα γύρω από τα αντισώματα εξελίχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολιτικό θέμα, η έρευνα πηγαίνει κόντρα στην ορθόδοξη επιστήμη.
Η πρόσφατη μελέτη έγινε υπό την καθοδήγηση της Michal Schwartz, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια μελετούσε τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να βοηθήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα να επανορθωθεί. Τα αποτελέσματα που βγήκαν από τη μελέτη αυτή, έδειξαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού κρατούν σημαντικό ρόλο ενισχύοντας τα κύτταρα Τ- ενώ εμβολιάζοντας τα ποντίκια με αντισώματα, που είχαν επιμέρους διαφοροποιηθεί σε νευρικά κύτταρα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη βλάβη στη σπονδυλική στήλη.
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό δε θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις θεραπείας κάκωσης νωτιαίου μυελού με αντισώματα, υποστηρίζει η ερευνήτρια.
Ο Geoffrey Raisman πρόεδρος της πανεπιστημιακής ομάδας Αποκατάστασης Σπονδυλικής Στήλης, είναι σκεπτικός. Υποστηρίζει: «Δεν υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο γι’ αυτήν την έρευνα. Επίσης, τα πειράματα που έγιναν δεν έχουν εγκυρότητα. Είναι πέρα από κάθε πιθανότητα ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να βελτιώσει τις κακώσεις νωτιαίου μυελού. Μου κάνει εντύπωση ότι έχει ήδη δημοσιευτεί».
Από την άλλη πλευρά, ο Phillip Popovich του Πανεπιστημίου του Οχάιο χαρακτηρίζει την έρευνα της Schwartz ως «ενθαρρυντική». Βέβαια, πιστεύει ότι ακόμα περισσότερα πειράματα σε ζώα είναι απαραίτητα, πριν γίνουν σε ανθρώπους. Ο Popovich ηγείται ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με τα αντισώματα.
Η απάντηση της Schwartz σε αυτά είναι: «Γνωρίζω ότι η έρευνα αυτή είναι αντιφατική. Θεωρώ ότι οι νευρολόγοι δε γνωρίζουν τις ποικίλες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Νομίζω ότι είναι «κολλημένοι» στην άποψη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μόνο επιζήμιο για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Πιστεύω όμως ότι τώρα υπάρχει καθαρή απόδειξη πως δεν είναι αυτό το ζήτημα.
Μετάφραση: Αμαλία Καμπουρίδου, Λογοπεδικός.