ΤΗΝ ΩΡΑ που το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη για τους πόρους του υφιστάμενου αλλά και του επόμενου ΚΠΣ, η Κομισιόν εκτιμά ότι έχουμε εκ των προτέρων χάσει πολύ περισσότερα χρήματα διότι η ελληνική οικονομία αδυνατεί να αξιοποιήσει σωστά τους πόρους.
Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 1999 έως και το 2013 αν η Ελλάδα είχε αξιοποιήσει επαρκώς τα κονδύλια, θα μπορούσαμε να ήμασταν πλουσιότεροι κατά 52 δισ. ευρώ (όσο δηλαδή είναι το μισό χρέος της χώρας). Στην παραπάνω απώλεια εισοδήματος πρέπει να προστεθούν πλέον δύο ακόμη «αιμορραγίες» κοινοτικών πόρων:
* Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνεται το ενδεχόμενο οι κυρώσεις για τις παρατυπίες σε έργα του Γ’ ΚΠΣ να καταλήξουν τελικά στη διαγραφή χρηματοδοτήσεων ύψους 750 εκατ. ευρώ.
* Οσο για το επόμενο ΚΠΣ (2007-2013) στο συμβούλιο υπουργών της Παρασκευής βελτιώθηκε το κλίμα για συμβιβαστική λύση η οποία θα διασφαλίσει για την Ελλάδα περίπου 18 δισ. ευρώ (έναντι 23,6 δισ. ευρώ αρχικής πρότασης).
Από την αρχή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, την δεκαετία του 1980 με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και στη συνέχεια με τα ΚΠΣ η Ελλάδα επέλεξε να διοχετεύει τα λεφτά στα πιο «εύκολα» στην υλοποίησή τους έργα, αυτά των υποδομών.
Αντίθετα, όπως εξηγεί η Επιτροπή, χρηματοδοτήσαμε με ελάχιστους πόρους την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την αναβάθμιση της παιδείας. Και όταν οι πόροι υπήρξαν, οι επιδόσεις – ελλείψει πείρας- ήταν πολύ χαμηλές (στο Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας οι συμβάσεις καλύπτουν το 33% των διαθέσιμων κονδυλίων).
Οι παραπάνω ανεπάρκειες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οδηγούν στην απώλεια κάθε κέρδους που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα από τα ΚΠΣ. Το όφελος μετράται με βάση το πρόσθετο εισόδημα που δημιουργούν οι κοινοτικοί πόροι και υπολογίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 19 δισ. ευρώ για το Γ’ ΚΠΣ και σε 33 δισ. ευρώ για το Δ’ ΚΠΣ, Δηλαδή συνολικά εκτιμάται ότι χάσαμε εισόδημα 52 δισ. ευρώ λόγω αδυναμίας της χώρας να αξιοποιήσει αποδοτικά τα κοινοτικά κονδύλια.
Η καθυστέρηση της Ελλάδας σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία και οι νέες τεχνολογίες, που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, καταγράφονται διεξοδικά και στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα που θα ανακοινωθεί επισήμως τον Ιούνιο. Αύριο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΟΟ, Πλούταρχος Σακελλάρης, θα βρεθεί στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι για να συζητήσει τις «συστάσεις» του ΟΟΣΑ. Ουσιαστικά ζητεί μεταρρυθμίσεις παντού: σε αποκρατικοποιήσεις, παιδεία, εργασιακά και ανταγωνιστικότητα.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ – Δ. ΚΑΔΔΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – 22/05/2005