ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ επίδοση στον τομέα της εφαρμογής των κανόνων της εσωτερικής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Eνωση είχε η χώρα μας το Δεκέμβριο του 2005 στην Ε.Ε. των 25, με την εξαίρεση του Λουξεμβούργου, όπου στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί ειδική περίπτωση, που δεν συνδέεται με την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Για να μη μείνει πάντως καμία σκιά για το αν λειτουργεί ή όχι η εσωτερική αγορά της Ε.Ε., να ξεκαθαρίσουμε ότι το έλλειμμα της εφαρμογής των σχετικών κανόνων περιορίζεται στο 1,6% των σχετικών Οδηγιών.
Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, τα κράτη-μέλη σημείωσαν το Δεκέμβριο, πέρυσι, τη μεγαλύτερη πρόοδο που έχει καταγραφεί ποτέ στον τομέα της εφαρμογής των εγκεκριμένων κανόνων της εσωτερικής αγοράς στην εσωτερική τους νομοθεσία, σύμφωνα με σχετικό πίνακα της Επιτροπής.
Ετσι, κατά μέσο όρο, μόνο το 1,6% των οδηγιών για την εσωτερική αγορά, για τις οποίες έχει παρέλθει η προθεσμία εφαρμογής, δεν έχουν επί του παρόντος μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία.
Το ποσοστό έχει μειωθεί σε σύγκριση με το 1,9% τον περασμένο Ιούλιο και βρίσκεται πολύ κοντά στον ενδιάμεσο στόχο του 1,5% που έχουν συμφωνήσει οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Για λόγους σύγκρισης, να αναφέρουμε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας στο θέμα της εφαρμογής των κανόνων της εσωτερικής αγοράς ήταν το Δεκέμβριο 3,7% και το Λουξεμβούργο 4,4%.
Για την τελευταία αυτή χώρα, να διευκρινίσουμε ότι το έλλειμμά της οφείλεται στο ότι συνεχίζει να αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την εσωτερική «Ελβετία» της Ε.Ε. και έτσι αποφεύγει συστηματικά να υιοθετεί Οδηγίες που περιορίζουν το χαρακτήρα της αυτό.
Για την Ελλάδα, όμως, δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία, παρά μόνο το γενικότερο έλλειμμα επιμέλειας, που επιδεικνύει η χώρα μας στην εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων γενικότερα, εξαιτίας της ελαφρώς διοικητικής… αναπηρίας που τη χαρακτηρίζει σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ενωσης.
Ακόμα και οι δέκα νεοφερμένοι, της Κύπρου περιλαμβανομένης, έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από εμάς, δεδομένων των αποτελεσματικότερων κρατικών μηχανισμών που διαθέτουν. Και αυτά συμβαίνουν, διότι ζούμε σε μια χώρα με πληθωρικό μεν, αλλά εντελώς ανίκανο κράτος. Και αν χρησιμοποιήσουμε τους πιο πάνω δείκτες, φαίνεται καθαρά ότι έχουμε το χειρότερο κράτος στην Ε.Ε. των 25.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 07:00