ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ φορές γίνονται και θαύματα. Οσον αφορά στην Τέρι Σκιάβο όμως, μία εβδομάδα μετά την αφαίρεση του σωλήνα διατροφής και αφού εξαντλήθηκε κάθε νομικό και νομοθετικό μέσο, ο θάνατός της διαφαίνεται άμεσος.
Το όνομά της κυριάρχησε στα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα. Το αμερικανικό έθνος δεν έχει σταματήσει να συζητά το θέμα και όποια άποψη και εάν έχουν για την οικογένειά της, το νομικό σύστημα που τη διατήρησε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας για σχεδόν δέκα χρόνια ή την παρέμβαση του Κογκρέσου την Κυριακή των Βαΐων, αναλογίζονται τη μοίρα της. Και είναι η κατάλληλη στιγμή να αναρωτηθούμε προς τι όλη αυτή η εξονυχιστική έρευνα.
Το ενδιαφέρον που επέδειξε το κοινό αναδεικνύει την ανάγκη για μία δημόσια συζήτηση σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τη φροντίδα των ανθρώπων με βαριές αναπηρίες και αναπόφευκτα το δικαίωμα στο θάνατο.
Πρόκειται για αμιγώς προσωπικά ζητήματα που ίσως είναι καλύτερο να επιλύονται σε οικογενειακό επίπεδο με την αναζήτηση ιατρικών και θρησκευτικών συμβουλών.
Στο βαθμό όμως που αναμειγνύεται η κυβέρνηση, η ορθή οδός για τη διευθέτηση τέτοιου είδους διαφορών είναι το κρατικό νομοθετικό σώμα, όπου η βούληση του λαού εκφράζεται μέσω των νόμων που θεσπίζουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και όχι τα δικαστήρια, όπου οι δικαστές ελλείψει συγκεκριμένης οδηγίας από το κράτος μπορούν να επιβάλλουν τις δικές τους αξίες.
Ο δικαστής της Φλόριδας, Τζορτζ Γκριρ βρέθηκε στο στόχαστρο από τη στιγμή που η υπόθεση της Τέρι ήρθε στο προσκήνιο και όταν αποφάνθηκε ότι ο άνδρας της Μάικλ παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία ότι η σύζυγός του δεν επιθυμούσε να διατηρείται στη ζωή με τεχνητά μέσα, η μοίρα της σφραγίστηκε.
Κανένα δικαστήριο δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την απόφαση παρά μόνο στην περίπτωση εμφανούς διαδικαστικού ή νομικού λάθους. Το πρόβλημα λοιπόν βρίσκεται στο ίδιο το νομικό σύστημα που καθιστά πολύ δύσκολη την ανατροπή μίας δικαστικής απόφασης από το εφετείο.
Η μεγαλύτερη αποτυχία του νομικού μας συστήματος είναι ότι δεν κατάφερε να προσαρμόσει την πιο ανθρώπινη έκβαση της υπόθεσης, την επιστροφή της Τέρι στην οικογένειά της που ήταν πρόθυμη να τη φροντίζει. Η απόφαση όμως του δικαστή Γκριρ ότι ο σύζυγος της Τέρι είναι ο μόνος νόμιμος κηδεμόνας της κατέστησε αδύνατο έναν τέτοιο διακανονισμό.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 07:00