Ολες οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, εντάσσονται, έως το τέλος του χρόνου στο ΕΣΥ, για να αποτελέσουν, μαζί με τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και τα Κέντρα Υγείας της επαρχίας, τη βάση, όπου θα στηριχθεί το νέο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Υγείας, όπως μας αποκαλύπτουν στενοί συνεργάτες του υπουργού, προβλέπουν το Σύστημα να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Απρίλιο, δίχως ωστόσο να έχουν διευκρινισθεί ακόμη, κρίσιμα ζητήματα, όπως το εργασιακό καθεστώς των γιατρών κ.ά.
Στις νέες δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μελετάται και η συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε τομείς που ήδη εξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες, όπως αξονικές και μαγνητικές ακτινογραφίες, αιματολογικά εργαστήρια κλπ., με κοστολόγιο που θα καθορίζει το δημόσιο.
Οι εκκρεμότητες
Παράδοξο ωστόσο είναι το γεγονός ότι ενώ το υπουργείο σκοπεύει να υλοποιήσει έναν τέτοιο υψηλό στόχο ανάπτυξης ενός σύγχρονου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, δεν έχει προβλέψει σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό, με δεδομένο μάλιστα ότι πρέπει να γίνουν πλήθος νέες προσλήψεις, μετακινήσεις, αλλά και να καλυφθούν τα χρέη από τα νοσοκομεία, που μετά την τελευταία «οριστική» ρύθμιση, έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ.
Χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής κληθεί να εκφράσουν άποψη οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, που θα εργαστούν σε ένα εντελώς καινούργιο καθεστώς, επίκειται η υπογραφή εκχώρησης του ΙΚΑ στο ΕΣΥ.
Το ΙΚΑ διαθέτει 350 υγειονομικές μονάδες και 5 νοσοκομεία. Οι 8.500 γιατροί του και τα 3.500 άτομα υγειονομικό προσωπικό δεν θα εργάζονται πλέον στο Ιδρυμα, αλλά στο δημόσιο και θα πρέπει να συντονισθούν με τους συναδέλφους τους από τα 200 Κέντρα Υγείας της Επαρχίας, τα 1.500 πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, αλλά και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου.
Οι γιατροί του ΙΚΑ εργάζονται μ ένα μεικτό μισθολογικό καθεστώς, ο μισθός τους είναι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και παράλληλα πολλοί εργάζονται και στα ιατρεία τους.
«Μισθολογικά οι γιατροί του ΙΚΑ, θα εξισωθούν με τους γιατρούς του δημοσίου», μας λέει στέλεχος του υπουργείου. Το ερώτημα όμως, είναι τι θα ισχύσει, αφού την ίδια ώρα, το υπουργείο μελετά να επιτρέψει και στους γιατρούς του δημοσίου να εργάζονται παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα!
Οι αλλαγές επίκεινται και εκτός από τους γιατρούς και τους υγειονομικούς, σε κάθε περίπτωση λόγο έχει και η ΓΣΕΕ με τις ομοσπονδίες των εργαζομένων και συνταξιούχων, που στην ουσία μέσω των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ είναι οι πραγματικοί «ιδιοκτήτες» του ταμείου και των υγειονομικών δομών του.
Ο ρόλος των ΟΤΑ
Σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών του υπ. Υγείας, θα παίξουν τα μοντέλα λειτουργίας τόσο του Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου του Βύρωνα, όσο και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α., που ήδη λειτουργεί με το συντονισμό του Δήμου Αμαρουσίου.
Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος Αμαρουσίου, ήδη έχει δείξει έργο με σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για την πρόληψη, εξετάσεις τεστ Παπ, μαστογραφίες κ.λπ. και εξετάσεις σε δημοτικά ιατρεία, αφού ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης είναι ο ίδιος γιατρός.
«Εκτός από το έργο των νοσοκομείων, υπάρχει και για τους ΟΤΑ ρόλος στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το Διαδημοτικό Δίκτυο ιδρύθηκε πριν από 3 χρόνια και αριθμεί 32 Δήμους – μέλη», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Πατούλης.
«ΧΑΡΑΤΣΙ» ΓΙΑ ΤΗ… ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 5 την επίσκεψη στον γιατρό
Ταυτόχρονα μελετάται και ένα πρόσθετο «χαράτσι» για τους ασφαλισμένους, που θα κληθούν, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν μια ζωή ασφαλιστικές εισφορές, να πληρώσουν τη «μεταρρύθμιση» της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην καλύτερη περίπτωση καταβάλλοντας 18 ευρώ ετησίως, ενώ επικρατέστερη θεωρείται η «ιδέα» να πληρώνουν 5 ευρώ -οι επιτελείς του υπουργείου το θεωρούν «συμβολικό ποσό»- σε κάθε επίσκεψή τους στο γιατρό!
Η λογική αυτή έχει τον διπλό στόχο και να αποθαρρύνει τους ασφαλισμένους για «ψύλλου πήδημα» να… συνωστίζονται στους προθαλάμους των ιατρείων και να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Υγεία.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ
«Δεν έχουμε προσκληθεί στον διάλογο»
Οι γιατροί, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας γιατρών του ΙΚΑ, Μιχάλης Βλασταράκος, δεν έχουν μέχρι στιγμής προσκληθεί επίσημα για μια τέτοια συζήτηση και φυσικά δεν έχουν ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες αυτών των σχεδιασμών.
«Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για απλή υπαγωγή του ΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας με την έννοια που είχε παλιότερα το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Εδώ όμως, προκύπτουν τεράστια ζητήματα. Τι θα γίνει με την περιουσία του ιδρύματος; Θα διχοτομηθεί και θα μεταφερθεί το κομμάτι της Υγείας στο δημόσιο; Τι θα ισχύσει μισθολογικά για το προσωπικό; Είναι γνωστό ότι τόσο τα κέντρα υγείας, όσο και οι μονάδες του ΙΚΑ έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.
Το ΙΚΑ όπως λειτουργεί σήμερα χρειάζεται 1.000 ακόμη γιατρούς και 6.000 υγειονομικό προσωπικό. Και τελικά, πώς θα γίνουν αυτές οι αλλαγές; Αποψή μου, είναι ότι τέτοιες αλλαγές δεν μπορεί να γίνουν ερήμην των εργαζομένων και αν το επιχειρήσουν», καταλήγει ο κ. Βλασταράκος, «χωρίς να έχουμε διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση σε άλλο σχήμα, χωρίς διάλογο, εγγυήσεις και ρεαλιστικούς σχεδιασμούς, οι αντιδράσεις, από την πλευρά των γιατρών και άλλων εργαζομένων, αλλά και των ίδιων των ασφαλισμένων, θα είναι τεράστιες».
του Γιάννη Κρητικού
jkritikos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ 14-10-2007