Το internet αποδείχθηκε το πιο ισχυρό εργαλείο εξομοίωσης των ανθρώπων με αναπηρίες με τους ικανούς σωματικά. Πίσω από την οθόνη κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αν αυτός που απευθύνεται ζεί ή δεν ζει κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Επιπλέον η εξομοίωση συμβάλλει και στην βελτίωση της αποδοτικότητας, της δημιουργικότητας αλλά και κυρίως της ανταγωνιστικότητας όλων των ανθρώπων αλλά κυρίως των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας, επειδή πίσω από το internet η αναπηρία εξαφανίζεται.
Τα τελευταία χρόνια το internet έχει διεισδύσει και κατακυριεύσει την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες, τους επαγγελματίες στον χώρο, τους φορείς που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές και στους χρήστες με αναπηρίες και με ειδικές καταναλωτικές ανάγκες.
Η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας κοινωνικής πρόνοιας, αλληλεγγύης και υποστήριξης που να μη χρησιμοποιεί το e-mail ως εργαλείο επικοινωνίας όχι μόνο με τους συνεργαζόμενους φορείς και τα επαγγελματικά του στελέχη αλλά και στους ίδιους τους χρήστες.
Τα τελευταία χρόνια το internet είναι το βασικό μέσο ενημέρωσης όλων των ανθρώπων με αναπηρίες επειδή από το internet διαβάσουν τις εφημερίδες, ενημερώνονται για τις εγκυκλίους των ασφαλιστικών ταμείων, για τις παροχές σε χρήμα και σε είδος καθώς επίσης δυνατότητες που έχουν για απασχόληση, εργασία αλλά και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ. Σε όλα αυτά το internet εκτός από ένα πανίσχυρο εργαλείο δίνει την δυνατότητα της έγκαιρης ενημέρωσης.
Αυτή τη στιγμή στο ελληνικό internet υπάρχουν περισσότερα από 200 site που έχουν ενδιαφέρον για τους ανθρώπους με αναπηρίες: Ξεκινώντας από τις εφημερίδες και από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τα διάφορα φόρουμ από τα οποία μπορούν να μαθαίνουν οτιδήποτε αφορά είναι χρήση του internet και των ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και να παίρνουν απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα που αφορούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι πολλά site ανθρώπων με αναπηρίες, φορέων και ψηφιακών κοινοτήτων.
Υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 300 site ανθρώπων που έχουν εμπειρία κάποιας σοβαρής αναπηρίας. Πολλά από αυτά τα site διαθέτουν βιβλιοθήκη με κείμενα που αφορούν τις αναπηρίες που ασχολούνται, φόρουμ συζητήσεων και κάποια λίγα διαθέτουν και chat.
Σύμφωνα με τα στατιστικά του www.DISABLED.GR δικτυωμένοι άνθρωποι με αναπηρίες πρέπει να υπερβαίνουν τις 100.000 και χρησιμοποιούν το internet ως εργαλείο για να διαβάσουν και να ενημερωθούν για όλα αυτά που αφορούν την αναπηρία τους. Μόνο στην ψηφιακή κοινότητα που φιλοξενείται κάτω από το www.DISABLED.GR, για τον Σεπτέμβριο του 2006, υπάρχουν 2000 εγγεγραμμένα μέλη που γράφουν δεκάδες μηνύματα κάθε ημέρα στο φόρουμ. Στη βιβλιοθήκη του www.DISABLED.GR διαβάζονται περισσότερες από 2 εκατ. σελίδες το μήνα.
Αυτοί οι αριθμοί είναι ρεκόρ εάν σκεφτούμε πως το διαδίκτυο στην Ελλάδα εμποδίζεται κυρίως γλωσσικά, επειδή η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται μόνο από 12 εκατ. ανθρώπους.
AT 11-10-2006