Σε δημοσίευμα στα ΝΕΑ, διαβάσαμε για τις δυνατότητες των υπολογιστών «tablet» όταν χρησιμοποιούνται από παιδιά με αναπηρία, και συγκεκριμένα, με προβλήματα στην ομιλία και την επικοινωνία.
Πρόσφατα εμφανίστηκαν πολλές εφαρμογές για συσκευές όπως το iPad, που διευκολύνουν τα μικρά παιδιά να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους και να εκφράσουν αυτό που θέλουν, ενώ χρησιμοποιούνται και ως εκπαιδευτικά εργαλεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 2χρονη Caleigh Gray, που έχει εγκεφαλική παράλυση, και η οποία ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει ούτε καν σε ερωτήσεις που απαιτούσαν ένα «ναι» ή ένα «όχι», με τη χρήση του iPad και με μια εφαρμογή λογισμικού που κοστίζει 190 δολλάρια, καταφέρνει πια να γνωστοποιεί αυτό που σκέφτεται. Το συγκεκριμένο λογισμικό, που είναι μία από τις πολλές εφαρμογές για συσκευές της Apple, λέγεται «Proloquo2Go» (της εταιρείας «AssistiveWare BV») και εκφωνεί λέξεις, ανάλογα με τις εικόνες που το παιδί αγγίζει στην οθόνη της ταμπλέτας. Η Caleigh χρησιμοποιεί την ταμπλέτα για να ξεχωρίζει τα χρώματα ή για να ζητήσει να πάει μια βόλτα.
Σήμερα υπάρχουν πολλές εφαρμογές με διαφορετικές δυνατότητες, πχ. κάποιες εφαρμογές παρέχουν εικόνες που οι χρήστες μπορούν να πατήσουν για να παραχθεί ο ήχος μιας λέξης, ενώ άλλες λειτουργούν εκπαιδευτικά και καθοδηγούν τους μαθητές μέσα από ιστορίες για να τους διδάξουν βασικές μορφές λόγου.