Oι έρευνες στα ποντίκια, στα οποία έχει προκληθεί κάκωση νωτιαίου μυελού, έδειξαν ότι η αύξηση του επιπέδου του ουρικού οξέος στο αίμα τους, προλαμβάνει τις δευτερογενείς βλάβες των νεύρων, και ενισχύει την αποκατάσταση της λειτουργικότητάς τους.
Αυτό σημαίνει ότι το ουρικό οξύ – μια ουσία που παράγεται κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών και αποβάλλεται στα ούρα –, «πιθανόν να αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση για την αποκατάσταση των κακώσεων του νωτιαίου μυελού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόσφατη έκδοση του Proceedings of the National Academy of Sciences .
Μετά από έναν τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό, εκλύεται μια ουσία που ονομάζεται peroxynitrite, προκαλώντας μια αθρόα σειρά εσωτερικών αντιδράσεων, που οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια της λειτουργικότητας από ό,τι ο αρχικός τραυματισμός , αναφέρει ο Δρ.Craig Hooper .
O Hooper κι οι συνεργάτες του, στο Πανεπιστήμιο Saint Jefferson της Philadelphia, αναφέρουν μετά από εργαστηριακές παρατηρήσεις, ότι το ουρικό οξύ περιορίζει τις τοξικές επιδράσεις του peroxynitrite στους νευρώνες του νωτιαίου μυελού.
Βρέθηκε ότι στα ποντίκια, η χορήγηση μικρών ποσοτήτων ουρικού οξέος κατά τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, ή λίγο μετά από αυτόν, ήταν αρκετή για να προκαλέσει μια σημαντική και σταθερή βελτίωση της λειτουργικότητας .
«Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν παρατηρούμε επιπλέον βλάβες από ό,τι αναμέναμε κανονικά – έτσι απομένουν μόνο αυτές του αρχικού τραυματισμού», εξηγεί ο Hooper. Πιστεύει ότι η διαχείριση των επιπέδων του ουρικού οξέος δίνει τη δυνατότητα αποκατάστασης του νωτιαίου μυελού στους ανθρώπους, σημειώνοντας ότι «είναι εύκολο να αυξήσουμε τα επίπεδα ουρικού οξέος πολύ γρήγορα και για μικρό χρονικό διάστημα, περίπου 24 με 48 ώρες, χωρίς οποιεσδήποτε συνέπειες.»
By Megan Rauscher, 16/2/2005.
National Academy of Sciences, Early Edition, 14/2 /2005.
Μετάφραση: Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής, allejestem@hotmail.com