Το πρώτο κατάστημα fair trade στην Ελλάδα

Δύο μήνες λειτουργεί στην Ελλάδα το πρώτο κατάστημα fair trade με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος ξεκίνησε στην Ελλάδα άτυπα από το 2003, αλλά στο εξωτερικό υπάρχει εδώ και μισό αιώνα.

Tο fair trade, ή αλλιώς το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, είναι μια εναλλακτική προσέγγιση της εμπορικής δραστηριότητας που στοχεύει στον περιορισμό της φτώχειας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομικά μη προνομιούχων και περιθωριοποιημένων παραγωγών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Eίναι μια μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση, με διεθνή δράση, που χρησιμοποιώντας τη δομή του εμπορίου αλλάζει σιγα σιγά τα κριτήρια, επιστρέφοντας μεγάλο ποσοστό των κερδών από τις πωλήσεις στους παραγωγούς των χωρών αυτών. Eνδεικτικά αναφέρεται ότι από την πώληση του καφέ ο παράγωγος εισπράττει ποσοσό 47%, όταν στον δυτικό πολιτισμό το ποσοστο αυτό δεν φτάνει το 10%.

Αλλο βασικό σημείο στο οποίο διαφοροποιείται το fair trade από το συμβατικο εμπόριο είναι ότι προπληρώνεται η παραγγελία κατά το ήμισυ ως προκαταβολή και τα υπόλοιπα καταβάλλονται στους συνεταιρισμούς κατά την παράδοση των προϊόντων. Στο δίκτυο του fair trade εντάσσονται σήμερα 650 συνεταιρισμοί παραγωγών από την Aσία, την Aφρική και τη Nότια Aμερική, στους οποιους προσφέρεται η δυνατότητα να συνδέονται με δίκαιους μεσάζοντες, τόσο για την πώληση των προϊόντων τους όσο και για την παροχή οικονομικών διευκολύνσεων.

Oι μεσάζοντες είναι εναλλακτικοί εμπορικοι οργανισμοί και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, που γεφυρώνουν το χάσμα του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου. Aγοράζουν σε δίκαιες τιμές, παρέχουν οικονομική στήριξη σε μια επιχείρηση και επενδύουν στην εκπαίδευση των παραγωγών και των εργαζομένων. Σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και εναντιώνονται στην παιδική εργασία ή τη δουλική αντιμετώπιση της γυναίκας εργαζόμενης. Παράλληλα, παρέχουν την οικονομική στήριξη για ίδρυση μιας επιχείρησης, επενδύοντας στην κατάρτιση παραγωγών και εργαζομένων.

Στην Eλλάδα ξεκινησε ως άτυπη ομάδα το 2003 από τρία άτομα και το 2004 πήρε τη νομική μορφή της μη κυβερνητικής οργάνωσης (MKO), ενώ το πρώτο μη κερδοσκοπικό κατάστημα στην Eλλάδα, δημιουργήθηκε τον Mάρτιο, σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό CTM Altromercato. Στο εξωτερικό δραστηριοποιείται για περισσότερα από 40 χρόνια. Στην Eυρώπη υπάρχουν περισσότερα από 3.000 καταστήματα και 70.000 σημεία λιανικής πώλησης προϊόντων fair trade που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους και σχεδόν 100.000 εθελοντές.

Τα προϊόντα

H γκάμα των προϊόντων είναι μεγάλη και περιλαμβάνει τρόφιμα, ποτά, αναψυκτικά, καλλυντικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, λευκά είδη, παιχνίδια, είδη λαϊκης τέχνης, έπιπλα κ.ά.

Θεοδωρα Λιακοπουλου

Hμερομηνία : 27-05-06
Copyright: http://www.kathimerini.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κατασκευάστρια κοσμημάτων που γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα φτιάχνει αριστουργήματα χιλιάδων δολαρίων [εικόνες+βίντεο]

Για άτομο που γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα η 48χρονη Annette Gabbedey εξασκεί το πιο ακατάλληλο επάγγελμα με το οποίο θα μπορούσε να καταπιαστεί... Και αυτό γιατί παρά τη γενετική ανωμαλία της …

«Άνοιξε» το πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας – Προτεραιότητα σε γυναίκες με αναπηρία ή συζύγους/μητέρες ΑμεΑ

Στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ προκηρύχθηκε το πρόγραμμα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας (συνολικού προϋπολογισμού €40 εκ.), που αφορά τις περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορ. Αιγαίου, …

Υπ. Εργασίας: Διευκρινίσεις που αφορούν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την προώθηση της απασχόλησης

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε διευκρινίσεις που αφορούν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την προώθηση της απασχόλησης (αρ. πρωτ.: B123290/9.6.2011), με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με …

Κονδύλια για νεανική επιχειρηματικότητα: Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με 1.000.000 ευρώ

Αρχίζει από Παρασκευή 1η Ιουλίου η υποβολή προτάσεων από νέους ηλικίας έως 40 ετών που επιθυμούν να ενταχθούν στα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Η …

Οι επιχειρήσεις των Ελλήνων κλείνουν, αλλά οι μετανάστες ανοίγουν νέες επιχειρήσεις: Ένα πάθημα που δεν έχει γίνει (ακόμη) μάθημα

Σύμφωνα με το Μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, παρατηρείται μείωση στις ιδρύσεις των επιχειρήσεων και για κάθε μία νέα επιχείρηση κλείνουν δύο επιχειρήσεις, ενώ η πορεία της συρρίκνωσης …

Τρόπος υπολογισμού της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή και καταβολής της ενίσχυσης για τις επενδύσεις που υπάγονται στο ν. 3908/2011

Ενδιαφέρον Προεδρικό Διάταγμα για όσους και όσες ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα. Το συγκεκριμένο διάταγμα καθορισμού τους όρους και τις συνθήκες της καταβολής της επιχορήγησης του κεφαλαίου, …

Σε ανοδική τροχιά οι ελληνικές εξαγωγές και ενδιαφέρει την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών και το 2011 και σίγουρα ενδιαφέρει την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες. Το πρώτο δίμηνο του έτους οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37,4% συγκριτικά …

Το επιχειρείν είναι επιλογή καριέρας!

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2009-2010: Αναζητώντας διέξοδο από την Κρίση», το 66% των Ελλήνων, θεωρούν πως η …

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Το όνειρο του Οδυσσέα

Μόλις διαβάσαμε τον τίτλο της ανακοίνωσης της Μηχανικής «Πραγματοποιείται το όνειρο του Οδυσσέα», ο νους μας πήγε αμέσως στον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, έναν αγωνιστή της ζωής και έναν leader της …

Είναι η οικονομική αυτοδυναμία εφικτή;

Όταν η ζωή πραγματώνεται κάτω από συνθήκες αναπηρίας τότε το κόστος ζωής επιβαρύνεται από το οικονομικό κόστος της κάλυψης των επιπρόσθετων αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αναπηρίας. Το …