Το Roboy θεωρείται εκπρόσωπος της επόμενης γενιάς των ανθρωποειδών ρομπότ. Κατασκευάστηκε από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence Laboratory) του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία, από την ομάδα του καθηγητή Dr. Rolf Pfeifer, έχει ύψος 1,20m και αποτελεί το κορυφαίο υπόδειγμα για τα μελλοντικά ρομπότ που θα προσφέρουν υπηρεσίες σε χρήστες με αναπηρία.
Το Roboy λειτουργεί με τη βοήθεια μηχανικών τενόντων που προσομοιάζουν τις ανθρώπινες κινήσεις, ενώ τόσο η ανατομία του όσο και η εμφάνισή του μιμούνται τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά (χωρίς ωστόσο το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι τρομακτικό – όπως συμβαίνει συνήθως με άλλα androids). Οι ερευνητές θέλησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες κατασκευής του βάζοντας οι ίδια τα χρονικά όρια στη δημιουργία του: στόχος είναι η κατασκευή του Roboy μέσα σε μόλις 9 μήνες! Όσο δηλαδή χρειάζεται για τη γέννηση ενός μωρού.
Παράλληλα, στράφηκαν προς τη χρηματοδότηση της παραγωγής του Roboy δημιουργώντας μια διαδικτυακή πλατφόρμα για δημόσιες δωρεές. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη συγκεντρωθεί περίπου 300.000 ελβετικά φράγκα, ενώ ο στόχος είναι τα 500.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 413.431 ευρώ).
Στις 9 Μαρτίου 2013, το Roboy παρουσιάζεται στο κοινό στη Διεθνή Έκθεση Ρομποτικής «Robots on Tour» που θα γίνει στη Ζυρίχη, παράλληλα με τον εορτασμό των 25 χρόνων λειτουργίας του Artificial Intelligence Laboratory (AI Lab) του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.
Οι ερευνητές θέλουν να δείξουν τις σπουδαίες τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί στο Roboy και να πείσουν την αγορά πως είναι πια έτοιμοι να προχωρήσουν σε γραμμή παραγωγής!
Εκτός από την ομάδα του AI Lab, στο συγκεκριμένο project συμβάλλουν και ερευνητές της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, από τη Γερμανία και την Ιαπωνία, ενώ το εγχείρημα υποστηρίζουν και ελβετικές επιχειρήσεις από τον χώρο της πρωτοποριακής υψηλής τεχνολογίας.
«Επειδή ακριβώς τα ρομπότ κινούνται στον χώρο όπως και οι άνθρωποι, δημιουργούνται εκπληκτικές νέες μορφές αλληλεπίδρασης μεταξύ μηχανής και ανθρώπου, πολύ πιο εντυπωσιακές από αυτές που προσφέρουν οι τεχνολογίες επικοινωνίας, όπως τα laptops ή τα smartphones», λέει ο επικεφαλής του πολλά υποσχόμενου project, καθηγητής Rolf Pfeifer.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.roboy.org
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr
8 Ιανουαρίου 2013