Το Sailability έρχεται στην Ελλάδα το 2003

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα διασκεδαστικό και υγιές άθλημα το οποίο μπορούν τώρα να απολαύσουν άνθρωποι όλων των ικανοτήτων αλλά και άνθρωποι με κάθε είδους ανικανότητες. Σε ένα συναρπαστικό νέο πρόγραμμα, το Ίδρυμα Προσπελάσιμων Λέμβων θα ξεκινήσει τη δημιουργία του Sailability Hellas.

Σε όλο τον κόσμο, έχουν διαμορφωθεί ομάδες ιστιοπλοΐας, παρέχοντας τα μέσα σε χιλιάδες ανθρώπους για να απολαύσουν αυτό το διασκεδαστικό άθλημα.

Σχετικά με το Sailability Hellas

Ως αναγνώριση της συμβολής του πληθυσμού της Ελλάδας στην ανάπτυξη της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Αυστραλίας, το Ίδρυμα Προσπελάσιμων Λέμβων της Αυστραλίας θα κληροδοτήσει τον εορτασμό των Ολυμπιακών και Παρά-Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε ιστιοπλοϊκές δραστηριότητες στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, είτε σε επίπεδο απλής συμμετοχής σε αγώνες είτε σε επίπεδο ανταγωνισμού, είτε οπουδήποτε ενδιάμεσα. Ο στόχος αυτού του έργου είναι να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα εισόδου στην ιστιοπλοΐα σε δύο περιπτώσεις:

1. Αθήνα – φιλοξενούσα πόλη των Παρά-ολυμπιακών Αγώνων του 2004
2. Θεσσαλονίκη – Αδελφή πόλη της Μελβούρνης

Αυτά τα προγράμματα ιστιοπλοΐας θα είναι πλήρως ενσωματωμένα ώστε να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να δοκιμάσουν τις χαρές της ιστιοπλοΐας, ανεξάρτητα από την ηλικία, τις ικανότητες ή την οικονομική τους θέση. Τέτοια προγράμματα εξελίσσονται σε όλο τον κόσμο δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους με οποιοδήποτε είδος ανικανότητας να συμμετέχουν με την οικογένεια και τους φίλους τους στο ψυχαγωγικό κομμάτι της ιστιοπλοΐας , ή στο ανταγωνιστικό της μέρος ενάντια σε άλλους συμμετέχοντες οποιωνδήποτε ικανοτήτων.

Το τρέχον πρόγραμμα θα καθιερωθεί, και θα εισαγάγει ολόκληρα νέα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας στην ιστιοπλοϊα. Όπως έχουμε καταδείξει σε όλο τον κόσμο, αυτό το πρόγραμμα καταφέρνει να εισάγει παραγκωνισμένα μέλη της κοινωνίας στην ιστιοπλοΐα. Ειδικότερα:

?? ανθρώπους με οποιοδήποτε είδος ανικανότητας
?? μικρά παιδιά
?????ηλικιωμένους
?? τμήματα της νεολαίας που βρίσκονται σε κίνδυνο
?? οποιονδήποτε δεν έχει ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα

Το σχέδιο

Τον Μάιο του 2003, αυστραλιανοί εθελοντές θα φέρουν έναν μικρό στόλο προσπελάσιμων λέμβων στην Ελλάδα και παραμείνουν για 2 έως 3 εβδομάδες πραγματοποιώντας επιδείξεις ιστιοπλοΐας. Οι εθελοντές θα μιλήσουν με οργανώσεις και άτομα που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το Sailability Hellas και τις δυνατότητες ιστιοπλοΐας στις Προσπελάσιμες Λέμβους.

Στο μεταξύ η ελληνο-αυστραλιανή επιχειρησιακή κοινότητα και η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία θα χρηματοδοτήσουν την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού για την οργάνωση των δύο ομάδων Sailability στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του 2003 ή στις αρχές του 2004, με την γενναιοδωρία του P&O Ned Lloyd, ένα container 40ft με όλες τις βάρκες και τον απαραίτητο εξοπλισμό θα μεταφερθεί από την Αυστραλία στην Ελλάδα.

Οι συνεργάτες στο Πρόγραμμα είναι:

1. Ιστιοπλοϊκά Συστήματα Προσπελάσιμων Λέμβων – Μελβούρνη, Αυστραλία
Οι προσπελάσιμες λέμβοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα ανεξάρτητα από τις ικανότητές του, και συνεισφέρουν στη δημιουργία φυσιολογικών συνθηκών διαβίωσης στους ανθρώπους με κάθε είδους αναπηρίες και ανικανότητες. Πρόκειται για την ενσωμάτωση μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία έχει αναπτυχθεί με τη φιλοσοφία της ” ιστιοπλοΐας για όλους”.

Οι προσπελάσιμες λέμβοι είναι ιδανικές για τη συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών, των υποβάθρων και των ικανοτήτων στην ιστιοπλοϊα. Τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των λέμβων επιτρέπουν στους αρχαρίους οποιασδήποτε ικανότητας να χρησιμοποιήσουν μια προσπελάσιμη λέμβο με ελάχιστη ή καθόλου εκπαίδευση, σχεδόν ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Η μοναδικότητα των προσπελάσιμων λέμβων προέρχεται από τα διάφορα χαρακτηριστικά σχεδιασμού τους:

1.Το κυλινδρικό σύστημα μαζέματος πανιών, που επιτρέπει στον ιστιοπλόο να ρυθμίζει εν πλω το μέγεθος του πανιού στις όποιες συνθήκες .
2. Η σταθεροποιημένη καρίνα, που αποτρέπει ουσιαστικά την περίπτωση ανατροπής της λέμβου.
3. Ο σχεδιασμός του σκελετού- η καινοτόμος κοίλη μορφή του σκελετού των λέμβων παρέχει πρόσθετη σταθερότητα.
4. Η δυνατότητα του ιστιοπλόου να «οδηγήσει» τη λέμβο καθισμένος στο κάτω χαμηλό τμήμα της χωρίς να χρειάζεται να κλίνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερότητα.
5. Ο μηχανισμός του πηδαλίου που ενεργοποιεί τα ηλεκτρικά βαρούλκα (εάν είναι εγκατεστημένα) κάνει την ιστιοπλοΐα προσιτή σε όλους τους ανθρώπους δεδομένου ότι αυτό το πηδάλιο μπορεί να ελεγχθεί με το χέρι, το πόδι, το πηγούνι, ή οποιοδήποτε κινούμενο μέρος του σώματος. Αυτό είναι μια επανάσταση, επιτρέποντας ακόμη και στους ανθρώπους με μεγάλες αναπηρίες να συμμετάσχουν μαζί με τους ικανούς σωματικά στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες.

2. Ίδρυμα Προσπελάσιμων Λέμβων (ADF)
Τα Ιστιοπλοϊκά Συστήματα Προσπελάσιμων Λέμβων έχουν δύο βασικές φιλοσοφίες με βάση τις οποίες λειτουργούν:
1. Όσα περισσότερα δώσεις, τόσα περισσότερα θα λάβεις
2. Εάν δεν θέλεις τίποτα, μπορείς να έχεις τα πάντα.

Έτσι το Ίδρυμα Προσπελάσιμων Λέμβων δημιουργήθηκε το 1998 για να προωθήσει την ιστιοπλοϊα στους ανθρώπους όλων των ικανοτήτων σε όλο τον κόσμο. Η αποστολή του ADF είναι:

Να προωθήσει την ιδέα της ιστιοπλοΐας για όλους, ανεξάρτητα από τις ικανότητες, την οικονομική θέση και την ηλικία.

Ο Κυβερνήτης της Αυστραλίας, η εξοχότητά του ο αξιότιμος Dr Peter Hollingworth, η AC και ο OBE είναι οι υποστηρικτές του Ιδρύματος Προσπελάσιμων Λέμβων και ο P&O NedLlyod είναι ο βασικός χορηγός του Ιδρύματος.

3. Sailability
Το Sailability είναι μία παγκόσμια οργάνωση που προωθεί τη φιλοσοφία της «ιστιοπλοΐας για όλους». Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ομάδες Sailability στη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και τις Κάτω Χώρες. Εξαιτίας του Sailability και των Προσπελάσιμων Λέμβων, η ιστιοπλοϊα δεν θεωρείται πλέον ελιτιστική, δύσκολη, επικίνδυνη και επισφαλής. Οι λέσχες Sailability επιτρέπουν σε εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν παραδοσιακά αποκλειστεί από το κοινωνικό σύνολο να απολαύσουν την ιστιοπλοϊα σε ένα ασφαλές, διασκεδαστικό και οικονομικά προσιτό περιβάλλον. Ολόκληρες κοινότητες συμμετέχουν στο Sailability με τοπικές επιχειρήσεις και λέσχες που αγοράζουν τον εξοπλισμό. Το Sailability συντελεί πλέον στον εμπλουτισμό της κοινωνίας.

Σχετικά με την Ame…..

Η Ame Barnbrook γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1988. Η Ame ήρθε σε αυτόν τον κόσμο χωρίς χέρια και μπράτσα και μόνο με το μισό από το ένα της πόδι με τρία δάχτυλα Παρά την μεγάλη αναπηρία της έχει κατορθώσει να ζει μία αρκετά φυσιολογική ζωή και να συμμετέχει στα περισσότερα πράγματα αξιοποιώντας στο έπακρο τις ικανότητές της. Παίζει τρομπέτα (με βοηθήματα) και έχει πάθος με την ιστιοπλοϊα.

Και είναι τα επιτεύγματά της στην ιστιοπλοϊα που την έχουν κατατάξει στην “ειδική” κατηγορία. Η Ame ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα στην ηλικία των οκτώ ετών και δεν χρειάστηκε πολύ για να σημειώσει μία εξαιρετική πρόοδο σε αυτό το άθλημα. Σήμερα οδηγεί μία προσπελάσιμη λέμβο μηχανικά υποστηριζόμενη που της επιτρέπει να ελέγχει τόσο το πηδάλιο όσο και το βασικό πανί από ένα ενιαίο joy stick το οποίο χρησιμοποιεί με τα δάχτυλα των ποδιών της. Από εκείνη την πρόωρη αρχή έχει καταφέρει να κερδίσει και να διατηρήσει εθνικούς και διεθνής τίτλους και διακρίσεις. Η Ame γράφει:

«Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που έκανα για πρώτη φορά ιστιοπλοϊα. Εξακολουθώ ακόμα να έχω μία θολούρα κάθε φορά που μπαίνω μέσα στο νερό. Τα πράγματα έχουν βέβαια αλλάξει από τότε που έγινα μέλος του Sailability. Αυτή τη στιγμή έχω ένα μετάλλιο Αυστραλιανών Αθλημάτων, ενώ η καλύτερη στιγμή της ζωής μου ήταν όταν μετέφερα την Ολυμπιακή Φλόγα μέσω της γενέτειράς μου Narooma.

Νομίζω ότι έχω γίνει πιο γενναία από τότε που αγωνίστηκα για πρώτη φορά. Ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο σκληρός (η μαμά μου λέει ότι αυτό είναι καλό για μένα) κι εγώ μεγαλώνω και γίνομαι πιο έμπειρη.

Τον Οκτώβριο θα πάω με την οικογένειά μου στην Ιαπωνία για το Διεθνές Πρωτάθλημα Προσπελάσιμων Λέμβων. Θα έρθει ακόμα και η μαμά μου παρόλο που φοβάται πολύ το ταξίδι με αεροπλάνο, αλλά θα την φροντίζω εγώ. Προσπαθώ να μάθω λίγο τους Ιάπωνες αλλά το θεωρώ πιο δύσκολο από την ιστιοπλοϊα. Αυτό το ταξίδι θα είναι πολύ διασκεδαστικό γιατί στην Ιαπωνία βρίσκονται 34 Αυστραλοί που θα λάβουν μέρος στους αγώνες.

Η ιστιοπλοϊα μου έχει δώσει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση και περισσότερη ελευθερία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Chris Mitchell που με έβαλε στην πρώτη μου βάρκα και την οικογένειά μου που με πήγε εκεί.
Από την Ame Barnbrook A.S.M.»

Αναφορές για τις Προσπελάσιμες Λέμβους

ΙΑΠΩΝΙΑ- Michinodu Oka, Τυφλή ιστιοπλόος από την Osaka
«Η ιστιοπλοϊα με μία προσπελάσιμη λέμβο σπάει τα γλωσσικά τείχη, τα πολιτισμικά τείχη, τα φυλετικά τείχη και τα τείχη της αναπηρίας και ενώνει τις καρδιές και τη σάρκα όλων των ανθρώπων σε μία».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ- Dr. C.Schuddeboom, Γονιός παιδιού με εγκεφαλική παράλυση
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη μοναδική εμπειρία που είχα να δω τον γιο μου Niels να κάνει ιστιοπλοϊα για πρώτη φορά μόνος του…….Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, ο Θεός να σας έχει καλά».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ- Sir William Deane, Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας
«Γνωρίζω πολύ καλά το θαυμάσιο έργο που επιτελεί το Ίδρυμα Προσπελάσιμων Λέμβων…Το Ίδρυμα Προσπελάσιμων Λέμβων και το Sailability βελτιώνουν τη ζωή πολλών ανθρώπων σε ολόκληρη την Αυστραλία και πραγματικά σ’ ολόκληρο τον κόσμο…Η δουλειά που κάνετε έφερε πολύ ευτυχία σε πολλούς ανθρώπους. Η Helen κι εγώ σας υποστηρίζουμε απόλυτα και σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για το μέλλον».

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Ian Harrison, Διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλόων με Αναπηρίες
«…..Έχουμε όλοι εντυπωσιαστεί με την ανάπτυξη των Προσπελάσιμων Λέμβων παγκοσμίως. Είναι μια τεράστια αναγνώριση προς εσάς…»

ΗΠΑ- Gene Hinkle, Τεχνικός Εκπρόσωπος για την Ιστιοπλοϊα στους Παρά-Ολυμπιακούς Αγώνες
«..Οι προσπελάσιμες Λέμβοι θα έπρεπε να είναι η βάση για κάθε ανάλογο πρόγραμμα….»

ΓΑΛΛΙΑ- Victor Mazure
«Οι δοκιμές ήταν περισσότερο από συμπερασματικές. Στην πραγματικότητα τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, η διάταξη και τα ποιοτικά πλεονεκτήματα των Προσπελάσιμων Λέμβων παρέχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον αρχάριο προκειμένου να πλεύσει μόνος του από την αρχή της πρώτης περιόδου διδασκαλίας. Το να νιώθεις ασταθής και απειλούμενος κάνοντας ιστιοπλοϊα δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα».

Jackie Kay, Sailability Officer
Μετάφραση Μπελαντή Χριστίνα, email: contact@disabled.gr
Ιστιοπλοΐα για όλους

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η Παραολυμπιακή γιορτή του Σότσι

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χειμερινών Παραολυμπιακών, στο Σότσι, Ρώσοι αθλητές θα μετάσχουν σε όλα τα αγωνίσματα. Απαντες τονίζουν ότι οι επιτυχίες αυτών των αθλητών, είναι δυνατές μόνο όταν η …

Η Μέρκελ… καθιστή

Η εμφάνιση της ΄Αγκελα Μέρκελ στη συνεδρίαση για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης είχε μια ιδιαιτερότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων με την καγκελάριο …

Σάο Πάολο: Η πρώτη πάσα, από παράλυτο έφηβο

Κάπως έτσι θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το βέβαιο όμως είναι ότι η κορυφαία στιγμή του Παγκοσμίου δεν θα γραφτεί από τον Ρονάλντο ή τον Ρούνεϊ, αλλά από έναν παράλυτο …

Η Μέρκελ απτόητη από τον τραυματισμό

Οι πατερίτσες δεν εμπόδισαν την Αγκελα Μέρκελ να υποδεχθεί χθες στην καγκελαρία παιδιά από όλη τη Γερμανία που της έψαλαν τα κάλαντα, ενώ ο τραυματισμός της δεν θα σταθεί εμπόδιο ούτε στην παρουσία …

Κλινήρης αλλά παρούσα στα σημαντικά μίτινγκ

Η είδηση του τραυματισμού της καγκελαρίου κατά τις χειμερινές διακοπές της αποτελεί ακόμη πρώτο θέμα. Το ερώτημα που θέτουν αναλυτές είναι σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει τις κυβερνητικές της …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Εκκωφαντική βουβαμάρα από τους φορείς των ΑμεΑ

Δικαιολογημένες απορίες συνδικαλιστών για την αδιαφορία των συνδικαλιστών. Ούτε ένας συνδικαλιστικός σύλλογος αναπήρων δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά που συμβαίνουν στο ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ; Σάλος από …

Prosthetic Limbs Offer a Sense of Touch

The sense of touch allows us to process data about our everyday world. Without it, we might have to visually calculate how wide to stretch our fingers each time we reached for the phone or how much …