ΛΟΝΔΙΝΟ. Η βρετανική κυβέρνηση εξήλθε χθες αλώβητη από δύο σφοδρές κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις, στην προσπάθεια που έχει αναλάβει να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία περί βλαστοκυττάρων που ισχύει από το 1990, και να την εναρμονίσει με τις επιστημονικές εξελίξεις.
Η κοινή απόπειρα βουλευτών και από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας να απαγορευθεί η έρευνα και ανάπτυξη υβριδικών εμβρύων καταψηφίστηκε από 336 βουλευτές, έναντι 176 που τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης.
Η νομοθεσία προβλέπει την δημιουργία υβριδικών εμβρύων που θα διατηρούνται επί 14 ημέρες για να εξαχθούν τα βλαστοκύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή συμβατών ιστών, με στόχο την αντιμετώπιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως οι νόσοι Parkinson και Alzheimer. Κανένα έμβρυο δεν θα εμφυτεύεται σε γυναίκες ή θηλυκά ζώα.
Παράλληλα, με 286 ψήφους κατά , έναντι 223 υπέρ, απορρίφθηκε και η πρόταση απαγόρευσης δημιουργίας εμβρύων από ανθρώπινα ωάρια και σπέρμα ζώων ή το αντίστροφο.
Υπέρ της απαγόρευσης είχαν ταχθεί ακόμη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι Καθολικοί υπουργοί Ρουθ Κέλι, Ντες Μπράουν και Πολ Μέρφι. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον ήταν αντίθετοι με την απαγόρευση, ωστόσο η πλειοψηφία του Συντηρητικού κόμματος την υποστήριξε.
Ο βουλευτής και πρώην υπουργός των Συντηρητικών Έντουαρντ Λι, ο οποίος κατέθεσε τη σχετική πρόταση για την απαγόρευση της τεχνικής, χαρακτήρισε την δημιουργία υβριδικών εμβρύων “ηθικά λανθασμένη και ιατρικά άχρηστη”.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Αγγλία και την Ιρλανδία έχει χαρακτηρίσει τα υβριδικά έμβρυα “τερατωδία” και απορρίπτει τέτοιους επικίνδυνους, όπως τους αποκαλεί, πειραματισμούς με την ανθρώπινη ζωή.
Πάντως, σήμερα το κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει άλλη μία επίμαχη πρόταση, που αφορά στη μείωση του ανώτατου επιτρεπτού χρονικού ορίου για τη διενέργεια αμβλώσεων από τις 24 στις 20 εβδομάδες. (BBC)
www.world.gr 20/5/2008